Изготвят нови правила за заплатите в болниците

Окончателният им вариант ще бъде представен на 10 май

Изготвят нови правила за заплатите в болниците | StandartNews.com

Новите правила за формиране на заплатите в болниците са готови. Окончателният им вариант ще бъде представен на 10 май. Дотогава методиката ще се тества в лечебните заведения. Това стана ясно след среща на здравния министър Кирил Ананиев с професионалистите по здравни грижи.

Те си тръгнаха недоволни, защото не получили обещание, че основното им искане стартовата заплата да достигне две минимални ще бъде изпълнено. Казаха, че готвят протест с шествие и блокади на ключови кръстовища в София на 15 май.

От здравното министерство съобщиха, че министър Ананиев е запознал премиера с анализа на разходите за персонал. Той е получил уверение, че има политическа воля за повишаване на възнагражденията на професионалистите по здравни грижи.

Анализът е показал различни съотношения между разходите за персонал и общите приходи, като е налице сериозна диференциация от 41 процента до над 90 процента в отделните болници. Отделно от това в структурата на брутната работна заплата има необясними несъответствия между дела на основната заплата и този на видовете допълнителни възнаграждения (прослужено време, извънреден/нощен труд, за постигнати резултати и др.).

Негативно влияние оказват и действащите медицински стандарти, които поставят изисквания, неотговарящи на спецификата на лечебните заведения. Друг фактор, който има отрицателно влияние върху разходите за персонал, се оказват просрочените задължения на голяма част от лечебните заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай