Изгасиха пожара край Дупница

Все още няма информация за степента на обгазяване на района и на самия град Дупница

Изгасиха пожара край Дупница | StandartNews.com

Пожарът край Дупница вече е потушен, предаде БНР. Не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковките от лекарства, които вчера следобед се запалиха и причиниха огромен пожар под мостовото съоръжение на АМ „Струма“ край Дупница, да бъдат съхранявани там. Това призна собственикът на фирмата за вторични суровини „Феникс Дупница“.

Все още няма информация за степента на обгазяване на района и на самия град Дупница, но това накара снощи кметът - Методи Чимев да издаде заповед за критично бедствено положение за част от населените места в близост до пожара под моста на АМ „Струма“.

Все още в България не е ненаказуемо да се изхвърля отпадъка, където и да е, но тук става дума за превръщане на един терен, който е част от стратегическа транспортна инфраструктура, изключително държавна собственост, в площадка за съхранение на отпадък, който пък е основен бизнес на дружеството „Феникс Дупница“. Дружеството работи от години в района.

От проверките през последните пет години на РИОСВ-Перник е видно, че фирмата има няколко големи бази за изкупуване, предварително третиране и преработка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали.

Как огромното количество полиетилен се оказа на това място? Коментира собственикът Кольо Илиев: „Това не е наш отпадък. Имаше и наш. Полиетиленовият отпадък трябваше да отиде за изгаряне в ТЕЦ „Бобовдол“.

От справката за последните пет години дружеството е санкционирано три пъти за нередности, а наложените глоби са почти 20 хил. лева.

Едната от тях е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който Кольо Илиев пък е запръстявал в сметището на Дупница, тъй като е бил и оператор на депото за отпадъци.

Другото е за запалване на същото сметище през 2014 година. Днес експерти от агенция „Пътна инфраструктура“ ще правят оглед на мостовото съоръжение, което определено е пострадало от пожара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай