Иван Кръстев на срещата на тайнствения "Билдерберг"

Мълчание, мистерии и конспирации обвиват клуба, за който се твърди, че определя световния ред

Иван Кръстев на срещата на тайнствения  "Билдерберг" | StandartNews.com

Политологът Иван Кръстев е единственият български представител на тазгодишната среща на тайнствената група "Билдерберг" в швейцарския град Монтрьо, съобщи Дойче Веле. 67-ата среща "Билдерберг" се провежда от 30 май до 2 юни, съобщиха организаторите.

Този клуб съществува от 1954 година, но и до ден-днешен около него витае тайнственост. Групата се събира всяка година на различно място. Сега са поканени около 130 участници от 23 държави. Единственият български представител е политологът Иван Кръстев. Сред участниците тази година са личности като Джаред Къшнър - зет и съветник на американския президент Доналд Тръмп, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, холандският премиер Марк Рюте, германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. Държавният секретар на САЩ Марк Помпео също участва.
На срещата ще присъства и холандският крал Вилем-Александър. От бизнес средите участват ръководителят на френската корпорация за добив и производство на петролни продукти "Тотал" Патрик Пуяне и директорът на банка "Креди сюис" Тиджейн Тиам.
Програмата на срещата включва 11 теми, включително световната стабилност, бъдещето на Европа и Брекзита, климатичните промени, киберзаплахите, Китай, Русия, бъдещето на капитализма и изкуствения интелект. Около две трети от присъстващите са от Европа.

През 2016 г. на срещата на групата бе Кристалина Георгиева, която тогава беше заместник-председател на Европейската комисия. Тя обаче не представляваше България, а участва от името на международна институция, за разлика от повечето останали участници, представляващи страните си. 

В дискусиите на елитния клуб на лидери от целия свят е участвал и Николай Камов - през 1999 г., когато беше депутат, припомни БНР. 

Обет за мълчание

Участниците в клуба "Билдерберг" се подчиняват на специални правила, пише Дойче Веле. Най-важното от тях се нарича "Chatham House Rule". Това правило, въведено още през 1927 година от Кралския институт за международни връзки, задължава всички членове на клуба да пазят мълчание за съдържанието на разговорите и произнесените слова. Именно поради тази непрозрачност срещата на могъщите всеки път е обект на критики. Организаторите и участниците твърдят на свой ред, че това е рядка възможност да се говори открито пред онези, които взимат важните решения, тъй като медиите не са допуснати да отразяват събитието. Така хората, от които зависи нещо в този свят, си остават помежду си.

Информациите за срещите на клуба "Билдерберг" са твърде оскъдни. Но се знае, че на тях се работи по спасяването на света - или поне се търсят решения за актуалните глобални проблеми. Според мемоарите на бившия американски посланик в Германия Джордж Макгий, клубът "Билдерберг" имал значителен принос в подготовката на Римските договори, които са предвестник на днешния Европейски съюз. А белгийският предприемач Етиен Давиньон твърди дори, че там е било "родено" еврото. Всичко това дава повод за множество подозрения и въпроси. Като например: кой предизвика нефтената криза от 1973 година? Или пък: как се стигна до обединението на Германия? Когато става дума за клуба "Билдерберг", поддръжниците на конспиративните теории са в стихията си.

Историята

Първата среща на клуба се провежда на 29 май 1954 година - в холандския "Хотел де Билдерберг", който става кръстник на инициативата. Членовете на групата са се събрали по поканата на принц Бернхард Липе Бистерфелд.

Основателите, сред които бившият полски политик Йозеф Ретингер, бившият белгийски премиер Пол ван Зеланд и Пол Рикенс, бившият шеф на гиганта Uniliver, били притеснени от антиамериканските настроения на Стария континент след края на Втората световна война, в момент, в който САЩ се наслаждават на икономически и потребителски растеж. В същото време пък Америка държи съдбата на Европа в свои ръце, благодарение на плана Маршал.

Групата се надявала да съживи духа на трансатлантическо братство, основано на политическо, икономическо и военно сътрудничество, така нужно в годините на Студената война.

61 делегати от общо 12 страни са присъствали на първата конференция. От тях се очаквало да изнесат и консервативни, и либерални гледни точки. Успех на конференцията довел до последващи срещи във Франция, Германия и Дания преди групата за първи път да се срещне на американска почва - на остров Св. Симонс в щата Джорджия.

През годините много световни лидери са участвали в срещите. Хенри Кисинджър е редовен участник, а Хелмут Кол, Бил Клинтън, Бил Гейтс, Кристин Лагар и Жозе Мануел Барозо също са присъствали. Вероятно шефът на нискотарифната компания Ryanair Майкъл О'Лиъри е най-изненадващият участник от последните години.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай