Истина ли е? Петър Стоянович подигра българските гастарбайтери

Живее в мазе, яде евтина риба, връща се в България като „баровец“ през август

Истина ли е? Петър Стоянович подигра българските гастарбайтери | StandartNews.com

Източник: бТВ

Коментаторът проф. Петър Стоянович излезе със своя версия на случващото се с българските гастарбайтери по света.

„Гурбетчийството – такова, каквото е известно още от Възраждането, се свързва с нещо ужасно, човек напуска дома си, за да изкарва едни грешни пари, да се мъчи. Това е мъченическа съдба – ние напускаме познато, удобното и приятното, за да отидем някъде немил, не клет и недраг. Има ли по-страшна съдба от това“, запита Стоянович в интервю за бТВ.

Той смята, че глобално погледнато в чужбина не е по-добре, отколкото в България. Той е категоричен, че „всичко мило, родно и драго е тук“, където естествено е „по-бедничко и по-никакво“, но пък е „по-топло, по-слънчево и по-вкусно“.

„Следващата голяма заблуда – заради 50-те години тоталитаризъм и невъзможността да напускаме удобното си майчино гнездо, ние трупахме впечатления като посетители в „Кореком“. Смятахме, че в КООП магазина има само пирони и тахан халва, а в „Кореком“ има дънки, маратонки, дъвки и всички останали забележителни постижения на световната демокрация“, каза още професорът.

Стоянович разказа и как реално изглежда животът на един човек, който е отишъл да се реализира като инженер за слаби токове в Лондон – живее в мазе, яде евтина риба, в събота и неделя ходи да се види с други българи около църквата или българското училище, връща се като „баровец“ през август, но гледа да си оправи зъбите, защото не може да го направи в Лондон.

„Ако на една българска родилка се обясни при какви условия има право да ражда в Англия, тя няма да мръдне от района на Кюстендил. Там няма избор на екип, няма упойка, няма раждане с цезарово сечение и ред други неща“, каза още той.

Според него българинът не е склонен да плаща високите данъци в западните държави, там не може да си позволи да има две коли или да ходи четири пъти на море през лятото и поне още два пъти на ски през зимата.

„Не казвам, че онзи свят е лош, а тук е добре. Ние живеем добре съобразно средната статистика за доходи и разходи. Ние имам живот на средностатистически западноевропеец“, категоричен е професорът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
72 Коментара
Мильо
преди 3 месеца

Този Стоянович е пълен глупак - от Драгоман нататък не е минавал! Хората емигрирали са в пъти по-добре отколкото у нас. Имат коли колкото са необходими. Разсъжденията му са тъпи и глупави, особено що се отнася до хора с висше образование. Как му звучи цифрата 60 долара на ЧАС работа за учител? Или 40 долара на час за мед. сестра? Поръчков идиот!

Откажи
Мая
преди 3 месеца

Тея надници дето ги пишеш колко от гастарбайтерите ги взимат? Явно не си чувал за Стоянович, за потеклото му, за образованието му, че правиш тоя коментар. И ти ли си от тея с марковите анцузи и беден речников багаж?

Откажи
Мими
преди 3 месеца

Когато нямаш и най-малка представа за ЧОВЕКА Стоянович, препоръчително е да спестиш мнението и квалификациите си за него.В случая стана смешен.Ако не ти се чете много /защото за него има много написано/ , поне влез в Гугъл и попрочети. Така няма да изпадаш в ситуация на "хем неграмотен -хем много "знаещ".

Откажи
Коко
преди 3 месеца

Мильо, ти си тъпак! И то - голям!

Откажи
Мильо
преди 3 месеца

Какво значение има кой е Стоянович, за да не може да се каже, че пише поръчкови идиотщини! В момента колко от българите могат да си позволят изобщо почивка? А за доходите, цитирани от мен - това реално го ВИЖДАМ И ЗНАМ, защото моите близки са с такива доходи. И изобщо не искат да чуят и да се завръщат, защото у нас вече и въздуха вони! Но - кой както го разбира. Емигрират не само хамали. Емигрират и учители, и инженери, и лекари, които живеят в собствени просторни жилища, а не в подземия. И се хранят с това, което им се иска, защото техните възможности ТАМ са като тези на жълтите павета у нас.

Откажи
Живеещ във Франция
преди 3 месеца

Мими ,излезте от света на Гугъл и елате да поживеете в чужбина и тогава ще разберете,че това което казва този професор са пълни глупости!

Откажи
От мен
преди 3 месеца

Не вярвам някой гурбетчии да е отишъл да му иска пари на тоя. Това дето го е писал или е от злоба, или от простотия. Като му гледам снимката изглежда добродушен. Няма да е от злоба. Има един лаф : Недей да плачеш над чужд гроб. Имаш си твой, плачи си над него. Тоя бил имал потекло. Ами той всеки има.

Откажи
Явор
преди 3 месеца

Ти май живееш в друг свят Мая. Събуди се!

Откажи
123
преди 3 месеца

Засрами се бе празнословец, да припомня за произхода у, майка му Ани бакалова, мастита комунистическа артистка, участничка във всички филми от партизанските години, ояден при соца, сега дава съвети, колко му било лошо, ето от такива бг у...трепки сме на тоя хал, само ,че той не е виновен, виновни са тези, които му дават форум, трагедияяяя по български.....

Откажи
Борис
преди 3 месеца

А сега напиши и какви са данъците и осигуровките като толкова знаеш и ще смятаме заедно по стандарта на живот! В случая ти си в ролята на поръчков идиот. Франция взема например до 80% данък общ доход , Германия според дохода - 35- 75% . В Щатите няма гастарбеитери , там са емигранти!

Откажи
Я стига
преди 3 месеца

Я бе се прави на отворен! Кой си ти, че ще обиждаш Стоянович??? Или те заболя от истината, която казва?? Живеете като мизерници на запад, мияете задници на опърдени дъртофелници или скубете пилета като роби..После с жалките си пари се опитвате да правите впечатление в БГ, но се скъсвате да търчите по доктори и болници които издържаме ние с нашите данъци...Седнал Сульо да обижда Стоянович....

Откажи
Петров
преди 3 месеца

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Откажи
Петров
преди 3 месеца

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Откажи
Петров
преди 3 месеца

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Откажи
петя
преди 3 месеца

у трепка

Откажи
Пепе
преди 3 месеца

Ами стругар, заплата 4800 паунда след данъци. А в БГ въртях струга по 12 часа за 36 лв на смяна. Я мамата и не даваите акъл като сте кухи лейки. И какво е чак пък Стоянович. Дядо ми е завършил философия във Виена. Тате е художник. Ама аз не се правя на голямо добро утро на лаври.

Откажи
Дони
преди 3 месеца

Потеклото му... Произходът му да се види е по-важното.

Откажи
Стоянович
преди 3 месеца

Много знаете за чужбина а от село не сте излизали,и ти Я стига си пълно копие на селяндур,сигурно като отидеш в София и казваш колко е голяма тая Виена цървул

Откажи
Lilyan Zhelev
преди 3 месеца

Verno ,suglasen sum

Откажи
Орлин
преди 3 месеца

Много си прост

Откажи
М.Петров
преди 3 месеца

Глупаво е да споменаваш Гугъл, както и написаното човек с главно "Ч". Както Стоянович, вероятно и ти сте по-малки на възраст от мен. Изявленията на този идивид за събитията до 1989 и за сегашния период са изключително политически обременени и мога да го определя само като "ПЛУЖЕК".

Откажи
АК 47
преди 3 месеца

Стоянович защо не отиде в Родопите да гледа картофи, крави ,овце,кози и тогава да говори колко е лесен такъв живот,но той е професор сигурно е преподавател някъде и ще спра,за да кажа някоя обществена тайна.

Откажи
Фери
преди 3 месеца

Това са глупости,скубят пилета и мият гъзове и са сто пъти по добре от в Бг,а тия ,които са на ти с английския работят в офиси и т.н.А това ,че учат безплатно и ти се плаща даже за това..къде го има в Бг.И незнам такива да живеят мизерно,не се лишаваме от нищо

Откажи
Иван Борисов
преди 3 месеца

А кой е Стоянович? И той на обществената копаня! Първо: 25 години съм в чужбина и съм работил само на черно! Нямам осигуровки! Блъсна ме кола и с тежка фрактура на тазобедрената кост ме закараха в болница! Операция, след оперативно речение , физиотерапия и...всичко - без някой да ми каже- плащай! Г-н Стоянович, когато някой почва да говори много, при всички случаи рискува да изтърси някоя глупост! В този случай...вие осъществихте точно това! Защо г-н професоре не си заровите умната глава в някои досадни статистики , и да си изясните колко пари влизат в обрулената България от презрените пари на гастербайтерите?Съжалявам Ви професоре! Вие сте от онези псевдопатриоти, които са намирали сянка от чадърите преди 98ма и след това! Един съвет от мен професоре! Не си тикайте главата, там където не ви влиза пръста!

Откажи
С И С
преди 3 месеца

Точно в ДЕСЯТКАТА!!!

Откажи
С И С
преди 3 месеца

Точно в ДЕСЯТКАТА!!!

Откажи
С И С
преди 3 месеца

Мильо!!!Ти така ли се казваш!?По добре да бяха те кръстили ИДИОТ.

Откажи
Мильо
преди 3 месеца

Боли ли ви от истината? За тесногърдите "патриотари" изглежда най-важно името и титлата. А, че пише поръчкови пасквили - майната му! Така ли? Емигрират не само хора без образование. И живеят не в подземия, а в свои просторни домове, които у нас, със заплатите, които получават от нашите "бизнесмени" /хайдуци/ няма да могат и за три живота да купят! И ходят на почивка, но не у нас! А на екзотични места, за които нашите сънародници даже и не мечтаят. Но - хайде със здраве - лижете задниците на Ганю Балкански и рязаните читаци и бъдете щастливи, когато ви покажат морето на снимки!

Откажи
Емигрант
преди 3 месеца

Стоянович не живее в мазе и не яде евтина риба,но изводите,които прави са по- скоро "беднички",никакви" и най-вече недобронамерени.

Откажи
marinov
преди 3 месеца

kolko prozenta ot balgarite koiTo jiveiat v BG hodiat Po 4 pati na more i Po 2 pati na Ski i za Po kolko dni!?!?:) tozi Professor govori gluposti sigorno ima 2 visshi obrazovania !!!

Откажи
Коко
преди 3 месеца

Научи се да пишеш на български и тогава изказвай мнение. Аман от неграмотници!

Откажи
Киров
преди 3 месеца

Поредната изцепка на " великия" "" професор"" Стоянович ! Да израснеш сред червената номенклатура и да ползваш облагите им, а сега да плюеш колко било лошо при бай Тошо, като същевременно пак си се наместил удобно е меко казано дебелащина и бай ганювщина! Да се подиграва на другите е запазена марка на "" професора"". Беше си позволил да оценява като некадърни да си Вълчо Камарашев и Стойчо Мазгалов и да напише книга възхваляваща " добрия цар Фердинанд"! Сега се надсмива над прокудените да търсят по- добър живот точно от тая престъпна пасмина част от която е и той самия! Заслужава да бъде качествено " посъветван" няколко пъти!!!

Откажи
Емил Чимски
преди 3 месеца

Право в целта. Поздравявам ви за адекватната ви и вярна оценка за този гад/плазмодий, търсещ популярност идиот.

Откажи
Лее
преди 3 месеца

Точно казано,от такива като него. Много е зле! Коя година е ходил да учи в Австрия ????

Откажи
Абе, тъпунгер,
преди 3 месеца

Абе, тъпунгер, ти нещо изобщо чел ли си за рода Стоянович???? За разлика от въшльо като теб, човекът е от род, дал на България повече, отколкото ти можеш да си представиш..За каква червена номенклатура говориш??? Еййй, натисна ви професорът по мазолите и взехте да пищите на умряло...

Откажи
Здрасти коко
преди 3 месеца

Да се бе сложил е малко гел е на прайда.

Откажи
Мария
преди 3 месеца

Професор Стоянович май живее на Марс

Откажи
Минаващ
преди 3 месеца

За сведение на професора, рибата в Лондон е в пъти по-скъпа от пържолите.

Откажи
Вероника
преди 3 месеца

Ами в Лондон не правят ненужни манипулации, защото секцията е операция. България се нарежда на първите места в света по раждане със секцио наравно с Бразилия е Кипър. Дават им райски газ, раждат във вода, във къщи, т.е. много по-натуралто. В България в 21 е лукс да присъства накой на раждането, дивотия пълна. И аз съм в чужбина и живея в пъти по-добре от България, бях на висока позиция, но не можех да си позволя нова кола, сега изпращам къща, имам нова кола и това не е проблем. Айде без излишно прееспониране. Бачкаш имаш пари, не ти трябват връзки и вуйчо владика.

Откажи
Ангел Ангелов
преди 3 месеца

Явно г-н Стоянова живее в 19 век.Това,което пише са пълни глупости и ще ви докажа защо. От 20 години живея и работя в Кипър.Работя като шофьор получавам 1500 Евро,жена ми работи в магазин и получава 1250 Евро.С доход от 2750 Евро,ние плащаме 350 Евро наем ,240 Евро осигуровки на двамата,средно по 40 Евро ток на два месеца,вода средно 50 Евро на три месеца,бензин за колите два броя 120 Евро при цена 1.46 днес,за храна средно 500 Евро и то най доброто,а не вмирисана риба,три,четири пъти се храни на ресторант около 150-200евро.Стаянович сам може да сметне как живеем,в двустаен апартамен обзаведен в центъра на Ларнака.Зъбите,не си ги правим у нас защото е скъпо,а си ги правите тука в Кипър срещу 3 Евро на преглед и манипулация,говоря за държавно заведение,но и на частно не е по скъпо от България.За качеството на храните и цените няма да говорим,защото е по евтино от България.Така,че господине не пишете глупости,не ви отива на образованието,да се показвате колко,сте некомпетентен.

Откажи
Глупости
преди 3 месеца

Ей тва е - шофер и магазинерка, двамата общи припечелват около 3400 лв..:-))) И били живеели охолно...Абе шофер, само моята заплата в БГ е колкото вашите двете....На половинката ми - още толкова...И сме си в Родината, и плащаме тук данъци и издържаме държавата си. Вие слугувайте на майната си за жълти стотинки и не се обаждайте от дупките...шофер и магазинерка...:-))))

Откажи
Saty
преди 3 месеца

Браво .... Приравни лева и към еврото едно към едно. Така е .... Чукча писател, не читател.

Откажи
Ицо
преди 3 месеца

От големо на по-големи ''професори'', всеки с гръб на някоя майка партия.

Откажи
Лее
преди 3 месеца

Човек без интелект, но с много злоба и завист.Той по никакъв друг начин не може да привлече вниманието и само това може, шуменският професор.

Откажи
Ицо
преди 3 месеца

Вместо да се посочат истинските причини за емигрантите , които не се свързват само и единствено с пари. Разграбиха и подариха на мафията цяла България. Унищожиха малкия и среден предприемач. И същите тези хора сега искат евтина работна ръка, защото не им достигала по трето качествените курорти.

Откажи
Йокин
преди 3 месеца

Никъде професор,не е тоя.ДА СИ ВЗИМА,РЕДОВНО ЛЕКАРСТВАТА,ДА СИ ГЛЕДА СТАРИНИТЕ!!!

Откажи
Пламен
преди 3 месеца

От далече си личи комунягата!

Откажи
Ще ти теглят ножа за тези думи глупако.
преди 3 месеца

Иди на психиатър глупако. Това ми било Професор.

Откажи
Бай Онзи
преди 3 месеца

Другарю Стоянович , Вземете се събудете.Времето на тези истории и такъв вид пропаганда отдавна мина.Вземете влезте в една Българска болница ама от тия дето са за обикновенните хора и се прегледайте защото явно имате някакви отклонения. Добре е да знаете.....все пак сте професор...и кой съм аз за да ви уча... че монетата има две страни и че не всичко е черно или бяло ....Ако ме разбираш. А нека хората сами да си направят своя избор а не някой Умник да им казва кое е добре и кое не е добре за тях ...

Откажи
Аз това съм
преди 3 месеца

Го чувал от приятел в който е работил Ирландия и да вярно е,че живея като мишоци,тук баровците от чужбина. ПРОСТ И ДЕГРАДИРАЛ НАРОД СМЕ НЕМА КВО ДА СЕ ЛЪЖЕМ!!! НАЙ-МРАЗЕНИТЕ ПАРТИИ СЕ ПРЕИЗБИРАТ НАНОВО ЩО ЗА МАЛОУМНИК ТРЯБВА ДА СИ ДАДЕШ ГЛАСА ЗА ТЕЗИ ДОКАЗАНО КРАДЛИВИ НЕГОДНИЦИ,КОИТО ЛИЖАТ ГЪЗОВЕТЕ НА ЕСГЕЙЦИТЕ,А ТЕ НИ УНИЩОЖАВАТ,НЕ ПУТИН!!!

Откажи
Красимир
преди 3 месеца

Уникално прост този палячо....доста неща не са му ясни.

Откажи
Борис
преди 3 месеца

Някой от Стандарт умишлено или от тъпота е направил погрешни изводи , гледайте видеото с интервюто и тогава коментирайте!

Откажи
Gastarbeiter
преди 3 месеца

90% от гастарбайтерите са абсолютно такива. Изключително точно ги описва Професорът. В Великобритания ги наричат: "лейбър- милионер". Дори не се и опитват да се интегрират. Живеят и работят само с други българи, пазаруват само от Лидл и БГ магазин, пишат се за най- големите патриоти, говорят колко е лош живота в БГ, но и в страната, където работят. Чакат помощи, връщане на данъци и после отиват в БГ да демонстрират колко са богати. В същата тази България, в която животът бил гаден. Същата тази България, за която те не са направили нищо, но постоянно мрънкат, че държавата нищо не била направила за тях.

Откажи
Емигрант
преди 3 месеца

Това от опит ли го знаеш? Бил ли си във Великобритания?

Откажи
Пепе
преди 3 месеца

Абе овчомозъчния. Да не би да си направил за България повече от мене. Над 27 години съм плащал данъци и осигуровки. В армията съм служил. На мисии зад граница съм бил. А ти освен рахатка да си си набил. Какво направи бе калъф. И се махнах от БГ защото ме изгони бандата на мухоебайко. А честита да ви е пак ще ви с 200.

Откажи
Емигрант
преди 3 месеца

Другарю Стоянович, Живеем в чужбина не защото очакваме да забогатеем или защото сме били бедни в България. Тук сме защото ни уважават на работното място, защото институциите работят за хората, защото спокойно се прибираме от работа, защото държавният апарат не обслужва само един малък кръг от хора и защото хора като вас не стават професори, за тях има психиатрични заведения. Прибираме се през август за да видим майките и бащите си и да се порадваме на България, такава каквато я виждаме в мечтите си, не държава на мутри, ненаситни политици и покварени нагли държавни служители.

Откажи
Абсолютно точен коментар
преди 3 месеца

Браво!

Откажи
Popeye
преди 3 месеца

Най-точният коментар.

Откажи
Аврам Аврамов
преди 3 месеца

Браво!

Откажи
Machev1975
преди 3 месеца

Я върви се скрии някаде смешник пълни глупости говориш в Англия съм от 6 г живея със семеиството си в къща събота неделя не работя синът и снаха ми живеят в друга къща и снахата миналата година роди с цезарово работя като чистач като работните часове са 8 понякога 9,30 така че марш смешник

Откажи
Българон
преди 3 месеца

Г-н Стоянович никога не е живял в мизерия, бил е винаги задоволен, лансиран! Да е жив и здрав, но определено няма представа за хората, излезли в чужбина ! Аз имах и работа тук, но, ако не бях заминала в чужбина, щях да изляза на улицата в България, защото нямаше да оцелея! Бях 10 г.в чужбина, сега вече съм пенсионер и благодаря на съдбата, че успях да оцелея! А г-н професора нека си коментира неща по специалността си, а не неща, от които няма представа! И,...зъбите ми са направени в чужбина, не в България!!!!

Откажи
Mariyan
преди 3 месеца

Щом така се е изказва, значи не е бил в Англия. Може само да е раждал там.

Откажи
Петко Стаменов
преди 3 месеца

Ей смешник тия коментари ги казвай на жена ти хората не са отишли там че тука им е много добре бягат точно от такива дървени тарикати като тебе

Откажи
Комун
преди 3 месеца

Точно заради такива дървени философи като тоя сме в това положение.Ояден комундел.

Откажи
Комун
преди 3 месеца

Точно заради такива дървени философи като тоя сме в това положение.Ояден комундел.

Откажи
Някой
преди 3 месеца

Този плужек незнае къде се намира.Този наречен професор знае ли че 40 на 100 работятвсе още за 800 лв заплата

Откажи
Петко
преди 3 месеца

Докато такива разбирачи коментират гастарбайтерите хората ше бягат. Професорът е меко казано Неграмотен

Откажи
Гош
преди 3 месеца

Браво! Точно така е!

Откажи
Стефи
преди 3 месеца

Ами не е точно така или поне не за всички. Живеем в страхотен апартамент, караме чисто нова кола, която сменяме през 2 до 3 години,

Откажи
Аврам Аврамов
преди 3 месеца

Познавам го много добре. Глезеник е на съдбата. Уреден да учи във Виена при приятели на родителите му още по времето на комунизма. Родителите му - прекрасни и талантливи интелектуалци, наследници на прочутите Стоянович, ненавиждащи комунизмистическия режим, но в добра, гладка консистенция с него и нагодени така, че да не са преследвани, а напротив - издигнати и признати. Има такива хора, които при всички режими са добре. Пример е и Любен Дилов - син, близък приятел на Стоянович. Хора, без контур, с размити граници на морал, само и само да са си добре. И изявите им са в полза на тази "мисия". Що не даде пример с емигрантите в Италия? Хората си имат къщи и си гледат маслини и лозя и се хранят в пъти с по-хубава и истинска храна от отровите дето ни ги сервират у нас, при това в пъти по-скъпо от тези в цяла Европа? Една вода 2л. в центъра на Неапол е 20 евроцента в магазина, у нас една малка на НДК е 1,20 лв. Нашенската, родна вода! Ай сиктир и професорските глупости!

Откажи
ЕМСИ
преди 3 месеца

Този е много отчаян човек и си му личи. Говори така защото той няма да оцелее в Лондон. Точно тези които цитира работят за най малко 250 паунда на ден. Със сигурност ям повече пържоли и агнешко от него и пия качествено уиски, той сигурно си мисли че неговото в БГ като е в красиво шише е много по добро.Нещастник.

Откажи
ЕМСИ
преди 3 месеца

Този е много отчаян човек и си му личи. Говори така защото той няма да оцелее в Лондон. Точно тези които цитира работят за най малко 250 паунда на ден. Със сигурност ям повече пържоли и агнешко от него и пия качествено уиски, той сигурно си мисли че неговото в БГ като е в красиво шише е много по добро.Нещастник.

Откажи