Искат нова формула за втората пенсия

Първоначалната идея за Втори пенсионен стълб не е била да се конкурира с НОИ

Искат нова формула за втората пенсия | StandartNews.com

Нужна е промяна в методологията, по която НОИ изчислява индивидуалния коефициент за пенсиите, каза пред бТВ Владислав Русев от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване във връзка с т. нар. "втори пенсии“, които ще получават бъдещите пенсионери.

По думите му, ако това не се случи, хората, които изберат да получават пенсия от универсалните фондове, в началото ще получават от НОИ и от частния фонд по-малко пари, в сравнение с една пенсия.

Първоначалната идея за Втори пенсионен стълб не е била да се конкурира с НОИ. Целта не е била и Държавното обществено осигуряване да намалява пенсиите на хората, които искат да получат парите си от универсалните фондове.

Русев подчерта, че целта е пенсионните фондове да допълват пенсиите на ДОО. "Законът е такъв, че коефициентът трябва да отразява разликата, т.е. с колко по-малко хората с универсалните фондове са внасяли в НОИ. Само че НОИ увеличава разликата дотолкова, че тя в момента е 20%. Ако се калкулира правилно тя не е повече от 6-7%", допълни още експертът.

По думите на Русев грешка на осигурителния институт е, че когато се прави сравнението между вноската за универсален фонд и вноската за пенсия, се пропуска участието на държавата в осигуряването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай