Икономист: Слави е пред Хамлетовски въпрос

Първите му заявки за некоалиране с ГЕРБ, ДПС и БСП правят невъзможно да се изпълнят целите на Референдума

Икономист: Слави е пред Хамлетовски въпрос | StandartNews.com

"Допускам, че Слави ще се изправи пред Хамлетовски въпрос: дали да изпълнява най-важните си обещания от референдума, за което ще му трябват ГЕРБ и ДПС. Или да изпълнява исканията на Протеста, за което ще му трябват другите от протеста и БСП", пише икономистът Евгений Кънев във Фейсбук.

"Първите му заявки за некоалиране с ГЕРБ, ДПС и БСП правят невъзможно да се изпълнят целите на Референдума, заради които Слави и сие влязоха в политиката, с изключение на електронното гласуване. Примерно, мажоритарният вот би бил подкрепен само от ГЕРБ в момента и евентуално, но малко вероятно и от ДПС.

В допълнение, намаляване на депутатите до 120, би изискало даден кандидат да събира поне 15% от гласовете, за да отиде на балотаж. Така се дава преференция на големите партии и по-малките ще бъдат против. Но само с гласовете на ГЕРБ тези цели биха били изпълняеми. Съществува обаче вариант, при който да изпълнят всички цели.

Първо, правят правителство с опозицията и БСП, което да разглоби Борисовата държава и преди разпускане на парламента да прокарат с ГЕРБ целите на Референдума. Тогава на следващите избори ще се наложат други коалиции, които да успеят да противодействат на ГЕРБ и ИТН.

Има и друга вероятност обаче - ако ББ бъде лишен от административните си лостове в изборите, вкл. МВР, мажоритарни избори могат да се окажат и края на ГЕРБ. И най-лошия сценарий - ИТН отказва да направи правителство и с гласовете на ГЕРБ само промени изборната система преди следващите избори."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай