Ибряма се надсвирва с хора на Кустурица

Ибряма се надсвирва с хора на Кустурица | StandartNews.com

София. Първото по рода си балканско надсвирване ще се проведе в зала 1 на НДК на 15 октомври. В шоуто ще участват именити музиканти. Сред тях са Иво Папазов-Ибряма, оркестърът на Бобан и Марко Маркович от Сърбия и "Фанфаре Чиочарлия" от Румъния. Бобан и Марко Маркович ръководят един от най-добрите духови оркестри на полуострова. Те са от Владичин Хан и вече дълги години носят титлата "Водещ духов оркестър в Сърбия". Музиката на 13-членния оркестър е много близка до ромските традиции. Неслучайно изпълнява музиката във филмите на Емир Кустурица "Ъндърграунд" и "Аризонска мечта", участва в още десетина игрални и документални ленти. Бобан и Марко участват и във филма "Усти Опре" на американския режисьор Алан Сигел, в който се появяват и Ива Битова, Иво Папазов, Калман Балог, Сергей Ерденко, Петър Ралчев и други.

"Фанфаре Чиочарлия" (в превод "Оркестър чучулига") е 12-членен духов състав от Жече Праини в Североизточна Румъния. Техният стил произхожда от традициите на ромската и румънската фолклорна музика, но те също така свободно заемат от турските, българските, сръбските и македонските течения.
Колкото до Иво Папазов-Ибряма, музиката му днес е извор на всичко, което нашите сетива обичат - нежно, лирично и лудешко-весело преплитане от пъстри звуци и красиви мелодии, импровизации, орнаменти - една истинска шевица от ритми, вдъхновени от любов, отварящи сърцата ни към най-съкровеното. Носител на множество награди, между които е специалната на БГ радио за ролята му като посланик на българската музика по света. Промоционални 500 билетa могат да бъдат купени на цена от 20 лева в мрежата на Ticketpro.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай