Гръцкият посланик отсече! Кога свършва адът на границата

Засегна най-важните теми от отношенията ни

Гръцкият посланик отсече! Кога свършва адът на границата | StandartNews.com

Гръцкият посланик у нас Негово Превъзходителство Алексиос Мариос Либерополус даде интервю пред Десислава Банова - Плевнелиева. Ето част от отговорите му на най-важните въпроси за нас, включително и този за трафика по границите.

"Обсъждал съм проблема с двете власти – и в моята страна, и в България. Това е сложен въпрос, докато България не влезе в Шенген по суша. При все това са предприети мерки, като например единичния пункт на "Кулата-Промахонас", за да се облекчи и да бъде малко по-бързо, особено през юли и август, когато са дългите опашки и повече хора пътуват до Гърция и обратно. 

Има още какво да се направи разбира се. Стараем се да увеличим от наша страна персонала по време на великденските празници и месеците от юни до септември, така че да бъде малко по-бързо и лесно.

Разбира се, когато настъпят инциденти като този от Ханиоти, Халкидики преди месец, при който в заведение – българска собственост – две групи българи се сбиха и бяха произведени изстрели – това не е в полза на имиджа и не спомага за по-малкото проверки на границата. Но като цяло правим всичко възможно, за да се облекчи, докато Шенген не ни предложи решението.

Има проектозакон, почти готов за внасяне за обсъждане в парламента. С него ще се наложат много по-строги наказания за нарушителите. Вярно е, имаме много пътни инциденти – над 600 през 2023 г. ако помня точно.

Смъртните случаи са немислими – хората губят живота си на пътя, на улицата. Трябва да предприемем нещо утежняващо, така че хората да осъзнаят, че е много важно да носят каска, когато са на мотоциклет, че е важно да не пресичат на червено. Толкова е важно, за да не умират хора безпричинно.

 До края на 2022 г., ако не бъркам, гръцките преките чуждестранни инвестиции в България стигаха 3 милиарда евро, сега вече са 3 и половина, така че тенденцията е възходяща. Двата големи проблема, пред които се изправят гръцките инвеститори, са липсата на специализирани служители – това е голям проблем – а другият е бавната съдебна система. Има големи забавяния там.

Ако има някакъв проблем, той трябва да бъде разрешаван бързо. Говорим за бизнес и големи инвестиции все пак, така че трябва да е по-ефикасна и за двете страни – и за инвеститора, и за страната, в която се инвестира.

 От реалния живот виждаме, че за последните три години ще имаме, извинете, казвам „ние“, просто се чувствам българин, седми поред избори през октомври. Жалко е за страната, защото не може да се планира напред. Няма как да имаш дори средносрочен план, за да се задвижат проектите. Това е проблем и е жалко за страната, защото пропуска много възможности и средства, за съжаление.

От друга страна, система, която може да има бонус за първата партия на изборите, или друга сходна, би направила по-лесно формирането на правителството, така че да има стабилно средно-дългосрочно правителство, което не се сменя на всеки три до шест месеца.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай