Горещи данни! Да спестяват ли младите за пенсия

Горещи данни!  Да спестяват ли младите за пенсия | StandartNews.com

Три вида фондове ще инвестират осигуровките за втора и трета пенсия - рисков, балансиран и консервативен. Това предвиждат промени в законодателството, които се договарят в момента между Комисията за финансов надзор и частните пенсионноосигурителни дружества. Това съобщи пред “24 часа” председателката на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Евелина Милтенова

С разделянето на сегашните универсални фондове (тези за втора пенсия) и доброволните (за трета пенсия) на три ще бъде въведена системата на т.нар. мултифондове. По нея държавата и частните дружества преговарят още от 2014 година, но въвеждането ѝ бе поставено като условие за влизането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в началото на този месец.

Това засяга спестяванията за пенсия на 4 млн. българи,

които са осигурени задължително за втора пенсия в частните дружества, където вече има натрупани близо 21 млрд. лв. В доброволни фондове пък се осигуряват над 641 хил. българи, които са натрупали към момента около 1,5 млрд. лв.

Мултифондовете реално предлагат на осигурените няколко инвестиционни възможности в рамките на една пенсионна схема, обясни пред “24 часа” Евелина Милтенова.

“Средствата на различните кохорти осигурени ще се инвестират по различен начин,

а именно по-младите, които навлизат на трудовия пазар, ще могат да изберат да инвестират в по-динамичния портфейл на пенсионния фонд с по-висок рисков профил, тъй като пред тях има дълъг инвестиционен хоризонт (35-40 години).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай