Горещ вятър и цветен дъжд

Странно време ни очаква и днес

Горещ вятър и цветен дъжд | StandartNews.com

Странно време ни очаква и днес. Ще бъде необичайно топло за октомври – над 25°, на места до 33°. И ще вали цветен дъжд. Причината е прахът от Африка, който вятърът започна да носи на Балканите още през уикенда.

"Небето днес изглежда малко по-мътно, не е чак толкова синьо, това е заради праха от Африка, който идва и се настанява над голяма част от Балканския полуостров", каза пред БНТ синоптикът в НИМХ гл. ас. д-р Анастасия Стойчева.

Днес със слаб до умерен вятър от северозапад ще започне да прониква по-хладен въздух. В Западна България и над Дунавската равнина ще бъде предимно облачно и на места там ще превали и прегърми. На морския бряг ще се задържи предимно слънчево. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 25° и 30°. Температурата на морската вода е 22-23°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

В планините - в масивите от Западна България ще бъде облачно с превалявания от дъжд, а след обяд валежи ще има и на места и в Централна Стара планина и Родопите. Температурите ще се понижат и максималните по най-високите върхове ще достигат около 6-7°. В планинските курорти ще са от 16° на Алеко до 22° в Банско.

Вятърът ще се задържи умерен, временно силен, все още с посока от югозапад. В близките дни също предстоят валежи, които поради наличието на сахарски прах в атмосферата ще оставят прашни следи.

От сряда започва кратко застудяване. Тогава по-значителна облачност и превалявания ще има в Северна и Западна България. В четвъртък ще вали в почти цялата страна, като по-съществени количества се очакват в северната половина. Температурите ще се понижават и в планините, на надморска височина над 2000 метра, валежите ще са от сняг. В петък и събота отново ще преобладава слънчево време. Ще започне и затопляне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай