Голямата промяна на времето се задава! Предупреждение от проф. Рачев

От сряда обаче предстои затопляне и така ще е чак до 10 октомври

Голямата промяна на времето се задава! Предупреждение от проф. Рачев | StandartNews.com

Източник: бТВ

Времето в следващите дни ще е много динамично време - първо ще е много топло, с температури типични за лятото, а после изведнъж снежна покривка на Мусала. Това прогнозира пред бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Днес на Балканите е най-топло на континента, но от неделя и особено в понеделник температурите ще паднат с 10-15 градуса и дори максималните в понеделник ще са под 10 градуса.

От сряда обаче предстои затопляне и така ще е чак до 10 октомври, посочи проф. Рачев.

За всички тези развития е виновен един циклон, който много обърква нещата. Но общо взето ще е студено, предупреди проф. Рачев.

Днес по обед ще е над 30 градуса на Балканите. Но ние скоро ще станем като Лондон, където днес е около 4 градуса. В понеделник на обед ще е под 10 градуса и това са максимални температури. С други думи спадът на температурата ще е с около 15 градуса от неделя до понеделник. Но това е есента. Тя е с големи температурни амплитуди - сутрин ще е студено, особено в понеделник и вторник. Следобед ще се стопля. Но от сряда започва ново затопляне и така чак до 10 октомври, посочи професорът.

Големите валежи се очакват в североизточната част на България. Но това е според европейските модели. Според американските модели тези валежи няма да се случат там, а в Централна България. Валежи ще има, ще са много. Ще тръгнат в неделя и чак в понеделник привечер ще напуснат пределите на България. На места ще има 30-40 л на кв. м, а на места може и да са 50 литра.

Все пак идва есента и лека по лека нещата ще придобият по-зимен характер. Очаква ни топла есен и топла зима с нормални валежи, дори на места ще са по-малко, коментира проф. Георги Рачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай