Голяма секира със стажа за пенсия. Десетки хиляди в шок

Вдигнаха се и възрастта, и годините труд

Голяма секира със стажа за пенсия. Десетки хиляди в шок | StandartNews.com

Голяма секира с купуването на стаж за пенсия. От 1 януари той поскъпна драстично.

Заради минималния осигурителен доход, който от 1 януари става 933 лева, откупуването на една година стаж вече ще струва 2216 лева, докато досега за това бяха необходими 1853 лева. Месец стаж вече струва 184,73 лева, а за целия период от пет години кандидат-пенсионерът трябва да заплати 11 084 лева.

Близо 12 милиона лева са платили мераклии за пенсия само за половин година през 2023-та, за да си купят стаж. Вноски са направили 1674 души, като за първите три месеца на миналата година стаж са си купили 337 човека и са платили 5,66 млн. лева.

От НОИ периодично отчитат, че всяка година нараства броят на закупилите недостигащите месеци стаж, като това всяка година струва и повече пари заради увеличението на минималната осигуровка.

Междувременно продължава ежегодното нарастване както на изискваните стаж, така и на възраст за излизане в пенсия. Догодина за масовата трета категория труд за жените ще се изискват навършени 62 години и 2 месеца и стаж от 36 години и 6 месеца. За мъжете – съответно навършени 64 години и 7 месеца и стаж от 39 години и 6 месеца. През 2037 г. общата пенсионна възраст за двата пола ще се изравни на 65 години при осигурителен стаж 40 години за трета категория труд.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай