Голяма радост за Хелоуин у нас! Появи се нещо невиждано

За първи път наши производители отглеждат важен символ за празника

Голяма радост за Хелоуин у нас! Появи се нещо невиждано | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Родното земеделие тази година ще изненада децата и всички пораснали празнуващи празника Хелоуин, защото бутикови тикви превземат българския пазар.

Новият сорт се появява за първи път у нас и засега се отглежда само в Южна България. Земеделските производители наричат този вид есенни тикви „Хелоуинки“ и дори ги предлагат нарисувани, съобщава Нова телевизия.

В полето край Пазарджик се отглеждат стотици декари с тикви. За първи път в България тази година тук се отглежда сорт „Хелоуинки“. Това е бутикова тиква, която е предназначена главно за декорация, но не и за консумация. В момента се прибира и първата реколта от нея.

Десислава и Иван Кабурови отглеждат 370 декара различни сортове тикви край пазарджишкото село Мало Конаре. Тази година семейството решило да експериментира като засее бутикови тикви. "Миналата седмица прибрахме реколтата от "Хелоуинка". Тя ни даде някъде около 20 тона от 15-20 декара", каза Кабуров.

"Няма кой да ми внесе хелоуинска тиква понеже производителите на хелоуински семена не проявяват интерес към българския пазар. И така с много молби, с много упоритост от моя страна аз най-накрая намерих моя човек, който да направи трансфер през две европейски държави, за да стигнат хелоуинските семена до землището на село Мало Конаре", каза Десислава Кабурова.

Екзотичната култура обаче се оказва, че не е пригодена за нашите климат и почва и много от тях загинали от горещините. Хелоуинската тиква стига размери от 4 до 6 килограма. Тя е наситено оранжева и служи само за декорация. За това у нас не се отглежда масово. И за да предаде уникалност на първите бутикови тикви, които е произвела, Десислава решила да ги изрисува. "Тук искам да споделя, че не съм художник. Агроном съм по професия и съм си изцяло земеделски производител. Една тиква ми отнема за рисуване минимум един час", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай