Голяма новина за пенсии и заплати! Кои са щастливците

Какво ще бъде предложено от правителството

Голяма новина за пенсии и заплати! Кои са щастливците | StandartNews.com

Очакват се добри новини за хората с ниски доходи у нас.

Над 1,6 млн. пенсионери няма да може да бъдат преследвани за дългове. Причината е, че от началото на следващата година пенсията им ще остане под минималната заплата и частните съдебни изпълнители няма да могат за взимат пари от нея заради дългове, пише Труд.

Предложението на правителството минималната заплата да стане 1077 лв. от 1 януари 2025 г. беше обсъдено със синдикатите и работодателите на Национален съвет за тристранно сътрудничество.

Този размер на най- ниското възнаграждение е определен в изпълнение на Кодекса за социално осигуряване, където е записано, че минималната заплата за следващата година се определя като 50 на сто от средната заплата за последните две тримесечия на миналата и първите две тримесечия за настоящата година.

При 1077 лв. минимална заплата, след данъци и осигуровки най-ниското нетно месечно възнаграждение става 835,74 лв. Това представлява увеличение с 15,4%, или с 111,76 лв.

По отношение на хората, които получават заплата, от месечни нетни доходи до 1077 лв. също няма да бъдат събирани принудително суми за просрочени дългове. За да получава човек нетно 1077 лв. на месец, брутната му заплата трябва да е 1390 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай