Глоба за кметове за бунт срещу убиването на прасета

Глобата за първо нарушение е от 100 до 300 лв., за повторно – двойно

Глоба за кметове за бунт срещу убиването на прасета | StandartNews.com

На кметовете от Южна България, които не съдействат за умъртвяването на домашните прасета в дворовете, ще бъде наложена глоба. Това обяви в интервю за бТВ зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Глобата за първо нарушение е от 100 до 300 лв., за повторно – двойно, и така, докато стигнем до прокуратурата, уточни зам.-министърът.

В петък стана ясно, че 30-те кметове на пазарджишки села, които поеха ангажимент пред премиера Бойко Борисов да убедят своите съселяни да изпълнят нареждането, отказват да допуснат екипите от Агенцията за безопасност на храните в дворовете на хората.

Снощи изтече удълженият срок, в който стопаните на домашни прасета от Южна България трябваше доброволно да умъртвят животните си. От днес трябва да започне принудително евтаназиране и загробване на останалите животни.

Янко Иванов напомни, че съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност кметовете имат задължение да съдействат на органите на държавата.

По думите му предприетите мерки към момента са непопулярни, но явно имат ефект, защото в последните дни няма нови регистрирани случи при домашни свине и в свинекомплексите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай