Главчев проговори за фургоните и хотелите. Помощта за Воден (НА ЖИВО)

Доставят водни джобове за "Кугър"-ите

Главчев проговори за фургоните и хотелите. Помощта за Воден (НА ЖИВО) | StandartNews.com

Хората, които имат щети по имотите си след пожарите, и са подали заявления за временно настаняване, получават фургони. Хубаво е, че само на едно място имат нужда от такива - в село Воден, където пламна най-големият пожар. Фургоните, които не изпълняват стандартите за живеене, няма да бъдат използвани. От 15 броя, само 2-3 са такива, повечето са чисто нови. Някой може да е допуснал грешка и да е изпратил негодни фургони, но той ще бъде наказан. Това каза служебният премиер Димитър Главчев в отговор на въпроси на журналисти и граждани във Facebook.

"Ние научихме от медиите, че има нужда от такива фургони, при положение, че предишния ден бяхме там и никой не е заявил такива потребности, кметът не е споменал нещо подобно", каза Главчев. По думите му са взети мерки веднага. 

"Всички, засегнати от пожарите, ще получат компенсациите, предвидени по закон. 1578 лева са за неотложни разходи и 2500 лева за обзавеждане. Пожарът в село Воден е локализиран. Поздравления за доброволците, които се включиха в потушаването. Имаше и пожарникари от Турция и Испания. Още на първия ден бяхме там, искахме бързо да се справим с пожара и да се започне с компенсациите в кратък срок", заяви той.

Според него доставка на водни джобове за вертолетите "Кугър" е най-бързият начин за действие при масивните пожари. "За четири такива са необходими 500 000 лева, те могат да бъдат одобрени може да се случи скоро. След това по заявка от МВР ще се отпуснат и още средства. Днес ще ми бъдат представени разчети от МВР и МО, за да работим с финансовия министър по предоставяне на помощта", обясни Главчев.

Не бих противопоставял украинските бежанци и пострадалите тук. И двете групи са пострадали, но украинските бежанци са тук от 2 г. Така е било решено тогава. Не знам дали всички са в хотел, може би има и хора в центрове за бежанци. Различни ведомства са предоставили базите си. Хотелите са частна собственост. Ние сме приели да помагаме на украинските бежанци и всичко това се е случило по законов ред, напомни Главчев.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай