Гласуваме за разходите на входа по мейла

Спират сделки с жилища за борчове към етажната собственост

Гласуваме за разходите на входа по мейла | StandartNews.com

За определяне на общите разходи на входа и за други решения на общото събрание на етажната собственост ще можем да гласуваме и по мейла. Това обяви Гергана Благиева, директор „Жилищна политика“ на министерството на регионалното развитие и благоустройството по време на шестото поредно издание на Национална конференция Inspire to higher по случай „Празника на брокерите и агентите за недвижими имоти 2019“, пише "Монитор". 

„Въпросното електронно участие трябва предварително да бъде заявено и по този начин да бъде изпълнена друга важна подготвяна промяна - участието в общото събрание на собствениците в сградата да стане задължително“, поясни за „Монитор“.

С друго предложение от обсъжданите от март насам промени в Закона за етажната собственост (ЗУЕС) се дава възможност да се блокира сделка за продажба на жилище в сградата, ако притежателят му не е изплатил дължимите такси. По думите й в такъв случай продавачът няма да може да се яви пред нотариус, ако няма служебна бележка от домоуправителя за липса на такива задължения.

„Нещо куца в прилагането на закона“, каза тя. „За времето от 10 години, откакто е приет той е променян 10 пъти. В него са записани много права на собствениците, но много малко са задълженията им. Законът по никакъв начин не постигна целите си. В рамките на широката обществена дискусия от март насам са дадени над 700 предложения за редакция на документа и в момента продължават да постъпват още. Промените се налагат, защото има не само правен, но и житейски хаос. За всички е видно, че сградите не се управляват и поддържат правилно.

Липсва ангажираност към собствеността. Много са необитаемите жилища и неподдържаните сгради. За празните апартаменти задължително ще се въведе плащането на вноските във фонд „Ремонт и обновяване“ и няма да бъдат освободени изцяло, както е до момента от таксите за управление и поддръжка“, обясни още Благиева.

Други от стотиците предложения е домоуправителят да бъде задължен да дава ежемесечни справки какви са приходите и разходите и всяка етажната собственост да има контролен съвет. В момента втората опция е предвидена, но в голяма част от сградите я няма.

„Ще се създаде и електронен регистър на етажните собствености към общините“, добави Благиева. „Новост също е въвеждането на банкова сметка на етажната собственост, защото в момента тя е само на домоуправителя и то само за фонда да ремонта и поддръжката на сградата. Голям интерес предизвиква и предложението, когато някой съсобственик не си плаща таксите, те да минат за събиране от общините. Ще се въвежда задължително професионално управление в комплексите от затворен тип“, каза още тя.

Президентът на Европейската асоциация на професионалистите на недвижими имоти (CEPI) Ярослав Зилински обясни, че в Полша законът за управление на етажната собственост е бил приет още през 1995 г. и работи. „От тогава е променян само веднъж. Той дава възможност притежател на жилище в кооперация да загуби имота си за неплатени такси към етажната собственост“, обясни Зилински и добави, че цените за управление са около 0,15 евро на кв./м, като отделно се събират и други суми за фондовете за поддръжка и ремонти на сградата.

По време на дискусията на конференцията Ламбро Попов, председател на Асоциацията на дружествата управляващи етажната собственост, предложи, при 2 или 3 неявявания на притежател на имот в блока да му се отнема за известно време възможността да гласува за вземането на решения.

Относно паспортизацията на сградите, чието пълно въвеждане бе отложено за началото на 2022 г. експертът инж. Татяна Стоянова, обясни, че в паспорта на сградата освен характеристиките й трябва да бъдат записани задължително и сроковете за различните обследвания и ремонти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай