Шефовете на Телеграф медия на среща с Цацаров

Разговорът бе проведен по искане и след протестно писмо от главния редактор на „Телеграф“

Шефовете на Телеграф медия на среща с Цацаров | StandartNews.com

Главните редактори на изданията от „Телеграф медиа“ - Васил Захариев, главен редактор на вестник „Телеграф“, Любомира Будакова, главен редактор на вестник и Агенция Монитор, Наталия Радославова, зам.-главен редактор на Агенция Монитор, Кристи Петрова, главен редактор на вестник „Политика“, и председателят на редакционния съвет на вестник „Меридиан мач“ Ангел Кишин се срещнаха с главния прокурор Сотир Цацаров заради безпрецедентната атака срещу най-тиражния вестник у нас.

Разговорът бе проведен по искане и след протестно писмо от главния редактор на „Телеграф“. С документа Захариев изрази своето възмущение от недопустимия опит за натиск върху свободата на словото от прокурора от Софийска районна прокуратура Тодор Тодоров. С постановление от 27 май т.г. той разпорежда на Патентното ведомство да заличи марката „Телеграф“. До това решение се стигна след сигнал преди месец на главния редактор на „Телеграф“ до органите на МВР за фалшив сайт с наименование www.telegraf.bg, в който се публикуват статии на български език, нямащи нищо общо с редакционната политика на вестника. Адресът на уебсайта се различава от този на вестника единствено по буквата f вместо ph. Именно заради това е поискано извършването на проверка.

На 6 юни т.г. в редакцията на „Телеграф“ бе получено съобщение от Патентното ведомство с приложено прокурорско постановление, в което прокурор Тодор Тодоров разпорежда председателят на институцията да заличи търговската марка „Телеграф“, която е регистрирана през 1999 г. Основанието било, че марката „Телеграф“ (на български) противоречала на закона, защото можела да заблуди потребителите в България с английския вестник The Telegraph. На 7 юни т.г. говорителят на Софийска районна прокуратура Невена Зартова съобщи, че същия ден Софийска градска прокуратура е изискала преписката на прокурор Тодор Тодоров, с която той безпрецедентно разпореди на Патентното ведомство да бъде заличена марката на най-големия ежедневник у нас – вестник „Телеграф“. Преписката по случая е иззета за служебна проверка.

На срещата с главния прокурор Сотир Цацаров присъстваха зам. главният прокурор Иван Гешев, говорителят на главния прокурор и ръководител на отдел „Специализиран“ към Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова, градският прокурор на София Емилия Русинова и районният прокурор на София Радослав Димов. На срещата от страна на „Телеграф медиа“ бяха изразени освен възмущения от фрапиращото с абсурдността си постановление и опасения, че казусът представлява опасен прецедент. Той може да доведе до нарушаване на конституционно установената защита на свободата на словото и интересите на гражданското общество. Заради това е добре да се помисли за изработването на механизъм, който да ограничава подобни репресивни действия спрямо структуроопределящи за демократичното общество сектори, каквито са и медиите.

От своя страна главният прокурор подчерта, че в момента тече инстанционен контрол върху постановлението на прокурор Тодоров от СРП, като се очаква резултатите от него да станат ясни до края на седмицата. Градският прокурор Русинова съобщи, че до СГП е изпратена жалба от Патентното ведомство, в която е подчертано, че няма как да изпълни постановлението на прокурора, тъй като то не отговаря на законовите изисквания.

Освен до прокуратурата, „Телеграф медиа“ изпрати и протестно писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет с настояване за проверка на действията на прокурор Тодор Тодоров и дали те отговарят на Закона за съдебната влас, на конституцията и дали в случая не става въпрос за превишаване на служебните правомощия на държавния обвинител.

На 8 юни т.г. вестник „Телеграф“ излезе с бяла първа страница в знак на протест срещу мракобесното посегателство върху свободата на словото. „Телеграф медиа“ счита, че подобно посегателство е недопустимо в демократично и законово установеното ни общество.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай