Гешев удари Пентхауса

Късметът отлетя от Божков, Радев се приземи аварийно

Гешев удари Пентхауса | StandartNews.com

 

* Късметът отлетя от Божков, Радев се приземи аварийно
* Искаме този криминален преход да свърши, време е всеки да си плати за това, което прави, каза прокурор № 1
* Обвиненията срещу най-богатия българин сложиха точка на мита за Г-13

Главният прокурор Иван Гешев удари Пентхауса. Не поредния личен суперлуксозен апартамент под небето с частен асансьор. А обществения. По едно и също време клиенти на държавното обвинение станаха символите и на политическия, и на икономическия Олимп - ненаказуемият по конституция президент Румен Радев и недосегаемият по пари бизнесмен Васил Божков.
През декември мнозина приватизатори с бързо богатство кършеха ръце, страхувайки се да не получат коледна честитка от Гешев. Но се оказа, че първият прокурор не се плаши от високото. Така де, рибата се вмирисва от главата.
За броени часове късметът отлетя от Божков, а пилотът Радев се приземи аварийно. За една нощ бизнесменът се превърна в най-богатият беглец от правосъдието. Засенчи с тв включванията си дори Цветан Василев, когото по милиарди отдавна е надвил. А достолепният държавен глава, който редовно говори за достойнството на нацията, изгуби своето - с огласяването на СРС-та, които показват как защитава конфликт на интерес на жена си. Репликата от записите на прокуратурата: "Това са абсолютни простотии. Знам ги отдавна",

свали моралния ореол от главата на Радев

Допълнително му подряза крилете и фразата на началника на ВСС ген.-май. Цанко Стойков от разговорите: "за да знаем какво крием". Така защитната пледоария на Радев: "Атаките срещу мен и семейството ми вече придобиват уродливи измерения", взе да бие на кухо.
Аварийното приземяване на Радев започна с питането на Гешев до Конституционния съд за имунитета на президента и случаите, които могат да се квалифицират като държавна измяна. Както винаги хората около държавния глава подскочиха като опарени и нарекоха питането отмъщение за върнатия избор на Гешев и започнатите консултации за поправки в конституцията, свързани с правомощията на главния прокурор. Самият държавен глава също показа мускули и поиска мотиви. Получи ги светкавично, но не се зарадва. Защото стана ясно, че питането е свързано с конкретно производство, в което се разследва и ген. Стойков. "Констатирани са данни и доказателства за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“, обяви прокуратурата на 28 януари. И уточни, че проверка на КПКОНПИ по отношение на първата дама Десислава Радева е била осуетена поради укриване на документи. В медиите се появи информация за сигналите срещу Радев - че е купил апартамент на занижени цени в София, че е назначил Десислава Генчева за говорител на ВВС, която по-късно става негова съпруга, а службата е плащала квартирата й в Граф Игнатиево.
Междувременно стана ясно, че

от президентството "привикали" със смс Гешев

Никой не може да прави това, възмути се прокурор № 1 и даде да се разбере, че именно затова е разпоредил прекъсване на всички контакти с "Дондуков" 2 извън официална писмена кореспонденция по приключване на случая с Радев.
Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работата на прокуратурата е да спазва закона. Такива действия прокуратурата предприема към всички лица, коментира Гешев. И отсече: Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност за всяко едно лице, независимо от неговия пост.
Че няма притеснения да потърси отговорност от когото и да било, Гешев доказа и с 7-те обвинения, които повдигна на бизнесмена, чийто прякор повечето хора в държавата не смеят на изрекат на глас. Васил Божков е обвиняем за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп, за подбудителство, за престъпление по служба. Отделно е обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол, тъй като още в неделя е напуснал страната и отказва да се върне. Издадена е и международна заповед за ареста му.
Страхувам се за живота си, изненадващо заяви  бизнесменът в серията си тв интервюта от сряда насам. И заяви, че Гешев бъркал търговското право с наказателното. Бизнесменът напомни, че е акционер в „Националната лотария“ и ако компанията дължи пари, отговорен е мениджмънта. Аз съм си платил всички данъци, защо не са обвинени други акционери, попита Божков. И нарече проверките в 13-те му офиса пропаганда и акция, съшита с бели конци. Той отрече да е призовавал феновете на "Левски" към протести и безредици, заявил само, че ако му вземат лотарията няма да може повече да издържа синия клуб. Което, между другото, беше най-слабия момент от защитата му. Все пак офицалните данни, изнесени от чужди медии, за богатството му отдавна осемцифрена сума. На този фон 2-та милиона месечно за синия клуб не изглеждат като повод за финансово притеснение.
А като блъф. Божков го владее това изкуство. И то много добре. Оцелявал е десетки пъти през прехода и сигурно още не му се вярва, че този път въпросът не опира само до пари. И до ръката на чиновник, одобрил занижените такси точно за неговия бизнес.
Истината е, че на преден план заедно с материалните щети, изпътват и моралните. Иде реч за възстановяване на справедливостта. Най-вероятно много от нещата и в казуса Радев, и в казуса Божков са законни. Радев е назначавал Деси, когато е бил шеф на ВВС. Божков си е спестил хазартни такси, защото законът му е позволявал да си избира режим на облагане.

Но дали делата и на двамата са в графата морални или справедливи

Или са в графата на Пентахуза: Ние можем всичко да си позволим?
Именно тази графа от 30-годишния мъчителен преход главният прокурор Иван Гешев е решен да закрие. "Искаме да дадем на българските граждани ред и сигурност. Искаме този криминален преход да свърши. Време е всеки да си плати за това, което прави, независимо кой стои зад него", отсече Гешев. Още с кандидатирането си за поста той обяви, че главната му цел ще е възстановяване на изгубената справедливост през годините на криминалния преход.
"Ние не преследваме богати хора. Всеки трябва да си спазва задълженията. Не може задълженията да са за хора с по-малки възможности. Не може да дължиш на държавата над 400 млн лв. и над 559 млн. лв. за лотарийни игри и да казваш, че си репресиран. Това са 100 лева към всяка пенсия за една година", категоричен бе обвинител №1.
Каква ще е житейската съдба на Божков и политическото бъдеще на Радев тепърва ще разберем. Но отсега е ясно, че Гешев вече  изпълни едно от обещанията си при клетвата си -"Недосегаеми няма да има".
Обвиненията на Божков развенчаха окончателно мита за Г-13. Той бе последният от единадесетте бизнесмени в прословутото сдружение, които в зората на демокрация станаха милионери, но впоследствие се разделиха или с имането си, или с живота.
Сега остава да видим кои са другите герои, на които ще им търси сметка за изгубеното поколение, милиарди и справедливост в 30-годишния преход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай