Гъмов, хамелеонът

Кой е този идиот, който се е отказал от драмата заради куклите, питали се във ВИТИЗ

Гъмов, хамелеонът | StandartNews.com

Под тоновете грим, чужда кожа, изкуствени мустаци, перуки и прочее живее един универсален войник. Боец от школата на Боньо Лунгов. В последната си метаморфоза Станимир Гъмов приличаше на Графа повече от него самия. Гъмов играе, пее и танцува. Нищо на сцената не може да му се опре.

В "Като две капки вода" той е все на ръба. Още малко и ще оглави класацията. За да си добър актьор, трябва да си завършил "кукли", казват днес витизчиите и дават за пример Кръстьо Лафазанов, Любо Нейков, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров, Зуека, Румен Угрински...

Кукловодите притежават на първо място самоирония, потвърждава тезата Гъмов.

"Той е виден старозагорски зевзек. Звънеше на разни хора и ги пращаше на кастинг за главна роля на Витоша в студа през зимата. Или да си вземат награда от 1000 лева от някъде си. Постоянно измисляше щуротии", разказва за него приятелят му и колега Ангел Генов.

Всъщност Гъмов има страхотна кариера в трупата на Боньо Лунгов, когато той прави прочутото си вариете театър "Албена" и е навъртял над хиляда часа на сцената в различни роли в мюзикъли. Бил титуляр на трупата, после станал Ангел Генов.

Обаче преди всичко това да се случи, Гъмов има съдбовна хамлетовска дилема. Да става актьор го запалил Стефан Вълдобрев, с когото се познавали от даскалото. Стефан завършвал гимназията, а Гъмов бил в 8 клас. Ходели в един и същ самодеен състав, който бил много "силен". Във ВИТИЗ Гъмов бил приет в класа на две легенди - Коко Азарян и Боньо Лунгов. Избрал куклите. Всички студенти се изредили да видят кой е този идиот, който се отказал от професора. "Имах друга концепция за живота си. Исках да уча 1-2 години кукли и после да се прехвърля пак драма. Има неща, които драмата не може да ти ги даде -едно от тях е да развиеш въображението. Ето ти тая възглавница, им казва режисьорът и те не знаят как да я държат. Докато за кукловода тя оживява, превръща се в изразно средство и може да стане каквото си иска. Академията трябва да се преобрази като тези в по-развитите държави - влизаш на общо основание и изучаваш кукли, драма, пантомима и после профилираш. Когато разбереш какъв ти е талантът", смята Гъмов.

Признава, че от Боньо Лунгов е научил невероятно много за професията. "Той наистина е легенда! Луд човек в хубавия смисъл. Хората си мислят, че да си актьор значи да си развей прах. А той ни научи на две много важни неща -дисциплина и хигиена. В интерес на истината, когато бях студент, не ми даваше много задачи с кукли, повече драматични роли ми се падаха. Помня обаче още в първия ден как каза на момичетата от класа: "Ти трябва да отслабнеш с 5 кг, ти с 4, ти с 2. Искам всеки ден да сте гримирани и да сте най-красивите жени на света". И те наистина го правеха всеки Божи ден. Той напускаше час, ако те не изглеждаха добре. Боньо е изключителен", споделя неговият мултифункционален ученик. В първата си година като студент бил "лигльо", но денонощната работа в аудиторията го накарала да възприеме и зачита правилата.

Дали обаче на цифровизираните деца днес не им разказват и приказките по различен начин? "Няма подобно нещо. На едно дете трябва да му говориш като на възрастен. Не да застанеш на колене, за да не се изплаши. Да не е куче! За едно момче пръчката винаги ще е сабя, а момичетата няма да спрат да късат листа и да готвят манджа от тях. Независимо дали си гледал "Ну, погоди" или "Бен 10", казва актьорът, който освен екранните си изяви тича за постановки между кукления и музикалния театър. Не иска синът му да избере тази професия, но пък детето се проявило блестящо в "Кантора Митрани". Гъмов предпочита да не споменава името му. Иначе е много горд с изявата на наследника си. "Той играеше с Любомир Младенов и Меглена Караламбова и когато го заведох на снимките, го питах: "Знаеш ли си текста?", а той: "Даааа". И наистина - нито веднъж не върнаха заради него. Като си тръгнахме обаче, вече си беше забравил репликите. С хонорара си от тази роля си купи лего".

Сега Гъмов репетира за новата си задача - да бъде Милена Славова. Така отсъди бутонът в "Като две капки вода" по Нова и той ще трябва да влезе в кожата на рок лъвицата. Предизвикателството е голямо - не само защото ще бъде жена, но Милена има и много специфичен глас. Той обаче май не се плаши.

"Аз съм оксиморон", твърди магьосникът от Гъмландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай