Фуксас запазва историческия облик на пл. Св Неделя

Водещите елементи в модерния облик на София са хората, природата, историята и новите технологии

Фуксас запазва историческия облик на пл. Св Неделя | StandartNews.com

Общината възложи конкурс за проектиране на нов вид на площад "Света Неделя" - едно от символичните места в центъра на София. В състезанието участваха архитектурни студиа на световно ниво, привлечени от културното ни наследство. В петък международно жури определи победителя – студио „Фуксас”. По думите на експертите всеки от кандидатите за реновирането на сърцето на София се радва на международно признание. А проектите на "Фуксас" говорят за тях във всеки град, и то не само на Стария континент.

„За нас водещите елементи в модерния облик на София са хората, природата, историята и новите технологии. Събрахме ги в един проект, с който вашият град да бъде разпознаваем за целия свят”, посочи арх. Микеле Чинини пред Нова телевизия.

Планът на „Фуксас” е да направи пространството пред храма "Света Неделя" достъпно за пешеходците, да се запази историческият облик на площада, но и той да бъде осъвременен с фотоволтаици. Нощем те ще светят, а денем от тях ще зареждаме мобилните си телефони. Събраната дъждовна вода пък ще ни разхлажда през лятото.

Идеята е приета от почти цялото жури, с изключение на един от членовете му. Архитект Борислав Игнатов е подписал с особено мнение. „Има много големи проблеми с комуникацията, особено пешеходното движение. Те могат да бъдат поправени, но според мен не е целта да се правят компромиси. В крайна сметка обаче това е решението на 15-членното жури”, коментира Игнатов.

„Това е добро решение за модерна, но ненатраплива, елегантна градска среда. В изготвянето на техническото задание ще има много сериозна дискусия за това в каква степен да бъдат представени тези фотоволтаични елементи. Те обаче са част от осветлението и това трябва да го имаме предвид”, каза председателят на журито Малина Едрева.

Ако няма обжалване, студиото ще проектира  догодина. Строежът ще започне през 2021-ва. Всяка стъпка ще се съгласува с общината. Градската управа ще има последната дума и за бюджета, който по първоначални изчисления възлиза на около 17 млн. лева.

„Надявам се членовете на журито да са се спрели на най-добрия проект, който да бъде и красив, и функционален. Надявам се той да представя по един добър начин останките от древна Сердика и да може и да бъде изпълнен”, добави кметът на София Йорданка Фандъкова.   

„Този проект е от най-щадящите и с най-добро отношение към контекста на средата. Трябва да обърнем внимание, че на площада са напластени хилядолетни слоеве. Имаме доста сложна архитектура и подходът към този площад е въпрос на интерпретация. Считам, че избраното решение е добро. То не подхожда неглижиращо към една или друга част от архитектурата. Напротив - има респект към намерената археология. Във всички проекти видях по една добра идея. Избраният е реализируем, а това беше едно от условията ни като възложител в конкурса”. Така коментира темата главният архитект на София Здравко Здравков.

„Дебатът в журито беше огромен. Много трудно беше журирането на проектите. Арх. Игнатов има своята позиция, която аз уважавам. Всички останали членове взеха това решение с огромен дебат и анализиране на това, което е представено. Преценено е, че този проект отговаря на критериите ни като възложител и той може да бъде реализиран в рамките на мандата – до 2023 г.”, допълни Здравков.

Главният архитект на столицата коментира и намерението на кмета на район „Лозенец” да поиска от ДНСК да нареди събарянето на небостъргача „Златен век”.

„Желанието на кмета беше тази сграда да се приведе в съответствие с общия устройствен план. Важно е да се обърне внимание кога се издава разрешението за строеж. Това се случва два дни преди влизането на общия устройствен план. Моето мнение е, че мястото на тази сграда не е там. Въпросът е, че ние трябва да се съобразяваме със закона”, посочи Здравков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай