Фонд "Оцеляване" искат синдикатите

Кабинетът трябва да защити хората с бързи кредити, смята КТ "Подкрепа"

Фонд "Оцеляване" искат синдикатите | StandartNews.com

Създаването на специален фонд „Оцеляване”, от който да се изплащат заплати на хората, които остават без работа или излизат в неплатен отпуск по време на извънредното положение заради епидемията от коронавирус, поиска КТ „Подкрепа”. Синдикати и работодатели се срещнаха вчера със социалния министър Деница Сачева, за да настояват за защита на бизнеса и работниците му в периода, когато фирмите спират производство заради здравната криза.

Предложението на КТ „Подкрепа” е от този фонд 100% да се изплащат заплатите до 800 лв.,  80% - на възнагражденията до 1500 лв. и до 60 на сто на заплатите до 2500 лв, съобщи пред бТВ Ваня Григовора, икономически експерт към КТ „Подкрепа”.

Това са суми, които ще позволят на хората да оцелеят, каза Григорова. Този фонд би трябвало да заработи мигновено, категорична бе тя. Григорова съобщи, че ако има желание, правителството може да го стартира веднага, защото фискалният резерв е над 10 милиарда лева. Могат и да се спестят разходи – за два стадиона например, те не са належащи сега, каза Ваня Григорова. Тя похвали банките, които вече обявиха, че ще изчакат клиентите си със забавени плащания по заеми. Според нея обаче кабинетът спешно трябва да защити хората с бързи кредити, защото там лихвите са жестоки.

Социалният министър си записа тези наши искания, но нямаме отговор, заключи експертката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай