Фаталните 7 секунди от полета. Анализ на авиоинженер

Д-р Недислав Веселинов разбули мистерията

Фаталните 7 секунди от полета. Анализ на авиоинженер | StandartNews.com

Какво се е случило в последните секунди на трагичния полет, погубил живота на двама пилоти?

Самолетът L-39, управляван от майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, е учебно-тренировъчен и в редки случаи влиза в бойни действия. Той се използва в над 30 страни, включително и за авиошоу. Това обясни авиоинженерът д-р Недислав Веселинов - преподавател в Техническия университет в София, пред БНТ.

Анализът на експерта показва, че самолетът влиза в последната си маневра със скорост от 500 км/ч и на височина около 200 метра. Достига лимита на изкачването си с най-ниска скорост, след което следва 7-секундно спускане и сериозно увеличаване на скоростта.

Тепърва ще се изяснява каква е причината за трагичния край на полета и защо двамата пилоти не са успели да завършат сложната маневра.

В авиосимулатор д-р Недислав Веселинов поема управлението на самолетът L-39, с който пресъздаде последните маневри от злополучния полет.

"Това, което се вижда от видеото е, че самолетът лети на височина около 200 м и на скорост, около 500 км/ч според спецификациите на тези фигури като вход в тази маневра. Той след това започва да вдига, да набира височина, влиза в режим на наборна височина. Това е моментът, в който губи скорост и набира височина. След това, набирайки височина стига до максимално най-високата точка, където е с най-ниска скорост, но най-голяма височина и от тук започва едно спускане, което преброих го, като гледах видето, което продължава 7 секунди. Това спускане във видеото се вижда, че оборотът се върти по надлъжната си ос, което се управлява от двете кормила, които са накрая на крилата. В крайна сметка самолетът излиза от маневрата, тръгва да излиза от маневрата. През цялото време се спуска през тези 7 сек. Много остро и започва да излиза от маневрата вече много близо до земята, където вече е набрал много висока скорост и той вече по инерцията се разбива", обясни д-р Недислав Веселинов.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай