Фандъкова иска закон за качество на строителството

Търсят се по-големи гаранции за търсене на отговорност при некачествено изпълнение

Фандъкова иска закон за качество на строителството | StandartNews.com

Подготвили сме предложения за промени в Закона за устройство на територията и в две наредби, които да позволят да се засили контролът при строителството и на всички участници в строителния процес. Това обявиха на пресконференция в Направление "Архитектура и градоустройство" столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков.

Предложенията имат за цел повишаване на качеството на строителството и по-големи гаранции за търсене на отговорност при некачествено изпълнение, каза Фандъкова. Тя припомни, че е възложила тази задача още в началото на годината на главния архитект Здравков и неговия екип. Благодарна съм и на адвокат Георги Георгиев, който е и общински съветник и който пое ангажимента с негови колеги да подготвят конкретните текстове в закона и в двете наредби, посочи кметът. Тя поясни, че промените засягат изпълнението на публични обекти, които имат за възложители общини и държавата, които харчат публични средства. Зная, че ще има съпротива, очаквам я. Смятам обаче, че ще получим подкрепата на хората, защото всичко това е с цел да защитим публичния интерес, заяви столичният кмет.

Промените предвиждат изменения в Закона за устройство на територията, които включват въвеждане на солидарна отговорност, която да се носи от участниците в строителството - строителят, проектантът, консултантът, физическото лице, упражняващо технически контрол за част "конструктивна", техническият ръководител и доставчикът на машини, съоръжения и технологично оборудване, при проявили се скрити дефекти след приемане и въвеждане в експлоатация на обекта.

Друга промяна предвижда носене на отговорност от лицето, упражняващо строителен надзор, по отношение на своевременното установяване на наличието на явни дефекти при извършване на проверка относно спазване на изискванията към строежите към момента на съставяне на актове и протоколи за приемане или установяване на извършените работи.

От общината предвиждат още въвеждане на задължителна допълнителна застраховка, която да се сключва между публичния възложител и останалите участници в строителството, която ще покрива отговорността от неизпълнение на сключения договор за конкретен обект, както и имуществените вреди върху строежа, материалите, строителната механизация и оборудването на строителната площадка, настъпили през срока на строителството, независимо чия собственост са те и от кого са заплатени.

Георги Георгиев посочи, че са предвидени изменения в Наредба номер 2 от 31 юли 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти. Измененията предвиждат, установяване на специален ред и процедура за реализиране на отговорността за скрити дефекти; уреждане на основание за спиране на гаранционните срокове за времето на отстраняване на дефекта и възобновяването им след приемането на работата.

Предвиждат се и изменения в Наредбата за условията и реда за задължително застраховане в проектирането и строителството, както и уреждане на минималното застрахователно покритие на допълнителната задължителна застраховка, сключвана между публичния възложител и останалите участници в строителството. Промените предвиждат определяне на минималните застрахователни суми за всеки конкретен участник в строителството, съобразно прогнозната стойност на съответния обект, както и въвеждане на задължение за удължаване на валидността на допълнителната застраховката до изтичане на най-дългия гаранционен срок за съответния обект, посочиха от общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай