Фандъкова: И реки няма да спрат метрото на София

Новата част на метрото ще минава под реки, стана ясно от изявление на кмета на столицата

Фандъкова: И реки няма да спрат метрото на София | StandartNews.com

Новата част на метрото ще минава под реки, стана ясно от изявление на кмета на столицата Йорданка Фандъкова пред БНТ.

"Някои от големите ремонти ще продължат през есента. На ул. "Сребърна" се изгражда голям канализационен колектор. Там движението е много затруднено, ще направим всичко възможно, ако е необходимо септември месец да спрем обекта, защото не може да се мине".

"Най-големият стратегически важен обект на града е третата линия на метрото. 3 км от метрото преминаха под реки, беше трудно.  До края на месец октомври очакваме строителството на първите 8 км да приключи. До средата на следващата година трябва да бъдат готови и още 4 км. Около 200 млн. лева сме дали от бюджета на общината. Имаме пет готови отсечки", коментира Фандъкова.

"През лятото нямаме проблеми с чистотата на въздуха. Проблемите са през зимата. Дължат се на битовото отопление", каза още кметът на Фандъкова. "Искаме да се поставят стикери върху автомобилите, за да може да се спират тези, които замърсяват повече въздуха", каза още тя.

Мой ангажимент е да съм на терен и да контролирам организацията, която създават моите колеги, каза още Фандъкова по повод обвиненията на опозицията, че само прави проверки из София.

„Аз всеки ден съм на терен, защото сега е най-активният строителен сезон. Работим върху много обекти. 15 са големите обекти. В същото време във всички квартали се извършват текущи ремонти. Работи се не само върху пътната инфраструктура, паркове, детски площадки, училища, детски градини. Много са обектите и моят ангажимент е да съм на терен и да контролирам организацията, която се създава както от моите колеги, така също и от районните кметове“, допълни Фандъкова.

Тя обясни, че някои от големите ремонти ще продължат и през есента, но на повечето обекти работата трябва да приключи до началото на учебната година.

Категорично няма риск София да остане без парно, каза Фандъкова. „Разговарях с двамата директори на двете търговски дружества, след като си размениха реплики по медиите. „Топлофикация“ не е спирала да плаща, разбира се с много по-бавно темпо, отколкото „Булгаргаз“ очаква. На 1 август от „Топлофикация“ са преведени 7 милиона лева. Двамата директори се уточниха за начина на плащане до края на месеца“, каза още Фандъкова.

Кметът обясни, че винаги в този период възниква такъв проблем, защото има разлика в начина на плащане. „Булгаргаз изискват предварително плащане по прогнозни количества, а „Топлофикация“ получава своите плащания след изравнителните сметки. Така че това е част от взаимоотношения между двете търговски дружества. И категорично – нито аз, нито министърът на енергетиката сме допуснали досега и няма да допуснем това да се отрази на отоплителния сезон“, каза още Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай