Европата, салтанатите и гут морген

Как хормонът на пътуванията ни остави с маската пред магазина

 Европата, салтанатите и гут морген | StandartNews.com

"Европата? Какво да й гледам на Европата. Хора, къщи, салтанати. Гут морген, гут морген и навсякъде пари искат..."

Познато, нали. Крилатата фраза на Бай Ганьо отпреди век. И гениалният психологически потртрет на тогавашния българин, нарисуван от Алеко Константинов. Може ли обаче да станем свидетели на един парадокс.

Тази гротеска, това осмиване, да се превърнат в много актуална препратка. Към днешния, модерния, технологичния българин на 21-ви век. 
Неотдавна от Щаба за борба с епидемията у нас споменаха, че точно в този момент имало туристи,        

                                                    Тръгнали да разгледат забележителностите на Северна Италия

 Д-р Кантарджиев и д-р Кунчев се опитаха да загатнат елегантно за това безумие. Може би до тях трябваше да застане и психиатър. Защото непрекъснато получаваме послания, че немалка част от съвременното население на земята има психични отклонения...

Подобни безумни постъпки обаче са следствие, а не причина. Светът отдавна е завъртян в безумна спирала.  Глобализацията, отварянето на границите, превръщането на планетата в едно голямо семейство, което трябва да живее заедно, отдавна бяха бомбата със закъснител. 

Хормон на пътуването. Вирус, заразил милиони по света, включително и немалка част от българите. Какво е това? Неизживяно детство, колективна туристическа психария, избиване на комплекси. Или от всичко по малко. Къде е тук диалектиката на безумието? От 10 ноември изминаха вече 30 години - така, че 

                                                  Комплексите от соцживота трябва отдавна да са преминали

Стигна се дотам, че всяко камъче, всяка руина,всяка плочка от тротоара трябва да бъдат снимани и качени във Фейсбук. Следва трепетното очакване на лайковете. Крайната точка на оргазма. Нещата до такава степен вече бяха изкривени, че великолепната по принцип емоция от пътуването бе мутирала до технологично надбягване. А през това време собствениците на социалните мрежи трупат милиардите и ни гледат сеира.

Няма какво да се лъжем. Пандемията от коронавируса е резултат от безумната глобализация и превръщането на планетата Земя в разграден двор. Не случайно напоследък все повече анализатори предричат нов световен ред и връщане на границите. Каза го тези дни и президентът на Италия Джузепе Конте, изплаквайки мъката на своя народ.

"Пандемията, трагедията, която причини заразата - те доказаха, че бъдещето и функционирането на европейския съюз е поставено пред много сериозно изпитание". Всъщност думите на Конте звучат изключително сериозно. Колкото и да не им се вярва на мнозина.

 
Всяко отклонение от мярката може да има лоши последствия. Никой разумен човек не иска граници "тип Льо Пен" или "тип Варшавски договор". Това е другата крайност. Но светът попадна в капана на селфитата, фейсбуците и лайковете. 

                                                             Какво донесоха те? Експорт и импорт на зараза

 Природата се ядоса. Сега страдаме всички, дано не е задълго. Страдат и селфитата. Вече може да си ги правиш само с маската пред магазина. Мислейки си за Бай Ганьо и Европата.

А дали ще има нов световен ред, предстои да видим. В Америка някои медии заговориха за социализъм...А това е все едно папата да чете Корана. Очевидно предстоят интересни времена.

                         
                  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай