Ето задачите на армията в кризата, според шефа на генщаба

Опитът ми в НАТО ми дава поглед върху процесите, казва адм. Емил Ефтимов

Ето задачите на армията в кризата, според шефа на генщаба | StandartNews.com

Ясна е ролята на българската армия във форсмажорните обстоятелства от тези дни и по принцип. "Извършваме предварително планиране. Имаме натрупан опит с органите на МВР. Логиката е да бъдем в помощ на МВР, те са на първа линия. Може да отидем на границата, да помогнем за ограничаване на придвижване – това са част от опциите, в които можем да помогнем“, заяви пред БНР новият началник на отбраната адмирал Емил Евтимов.

Той поясни, че има два положителни резултата за Covid-19 на военнослужещи, единият е зад граница, в Букурещ, предстои да бъде изписан, а другият случай е от Карлово, лекува се в Пловдив и е стабилизиран.

„Приоритет е здравето на военнослужещите. Но трябва да предприемем мерки в съответствие с обстановката. Бяхме пред дилема дали да започнем мисиите, дежурствата не могат да спрат, плаването на корабите и летенето на самолетите, също“, допълни адмирал Евтимов в предаването „Неделя 150“.

По думите му в актуалната ситуация проектите за армията ще останат приоритет, „възможно е разсрочване на плащането им, но модернизацията върви по план“.

Адмирал Емил Евтимов подчерта, че Денят на храбростта и Българската армия – 6-и май, е под въпрос.

„Ще излезем с предложение под какъв формат да направим тази среща на гражданите с Българската армия. Ще намерим най-добрата форма, но при всички положения ще отбележим празника“. 

Адмирал Евтимов посочи сложното време на геополитически предизвикателства:  

„Опитът ми в НАТО ми дава обективен поглед върху процесите... Искам хората да ме запомнят с инициативността във всички длъжностни нива, искам да виждам инициативни военнослужещи за вземане на ефикасни решения“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай