Ето с колко се вдигат пенсиите от 1 октомври

Гълъб Донев даде нови разяснения

Ето с колко се вдигат пенсиите от 1 октомври | StandartNews.com

От 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, а максималната – 1500 лева, предвижда промяната в Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., който вече  е  внесен за обсъждане в Народното събрание. Проектът беше одобрен на извънредно заседание на Министерския съвет миналата седмица.

Отпуснатите с начална дата до 30 септември 2021 г. включително пенсии се преизчисляват от 1 октомври 2021 г. по реда на чл. 70 с процент 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж.

Пенсиите за трудова злополука и професионална болест, отпуснати с начална дата до 30 септември 2021 г. включително, се преизчисляват от 1 октомври 2021 г. със съответния коефициент по чл. 79, ал. 1., пише в закона.

Преизчисляването по ал. 1 се извършва, без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, след което тя се осъвременява, преизчислява и индексира съобразно нормативната уредба, действаща от датата на отпускането й до 30 септември 2021 г. включително.

Проектът предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С предложените изменения се гарантира, че всички около 2 080 000  пенсионери ще получат увеличение на дохода си от пенсия от държавното обществено осигуряване, като средното увеличение на един пенсионер е 64 лв.

В чл. 70 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) е предвидена промяна на прилаганата тежест за една година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която ще се изчислява размерът на пенсиите, свързани с трудова дейност с началната дата след влизане в сила на закона от 1 октомври 2021 г. От началото на 2019 г. тя е 1,2 на сто. С настоящия законопроект се предвижда увеличаването й на 1,35 на сто, което представлява увеличение с 12,5 на сто.

По този начин се повишава адекватността на новоотпуснатите пенсии, насърчава се по-продължителното участие на лицата на пазара на труда и нараства процентът на заместване на миналите доходи от труд, пише в мотивите към законопроекта.

Колкото по-голям е доходът, върху който сме се осигурявали, колкото по-дълъг е периодът на осигуряване, толкова по-висока ще бъде пенсията, която ще получаваме, обясни във вторник пред БНТ служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Той съобщи, че социалната пенсия ще нарасне с 14.3%, минималната пенсия - с 13.3%, съответно с по-малък процент ще нарасне максималната пенсия, която ще бъде ограничена с таван до 1 500 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай