Ето помощите за работещите родители

Родителите на всички деца, които са в детска градина имат право на болничен

Ето помощите за работещите родители | StandartNews.com

На какво могат да разчитат работещите родители, ако детето им трябва да си остане вкъщи, а те не могат да изпълняват служебните си задължения дистанционно? Отговор на този въпрос подробно даде зам.-социалният министър Зорница Русинова.

В случаите, в които болничен не се полага разглеждаме вариант, при който работодателят да даде възможност за дистанционна работа на родителя, обясни за Нова тв Русинова. Ако дистанционната работа не е възможна и всички други варианти са изчерпани, държавата може да отпусне месечна помощ, допълни тя.

„В случаите на едно дете тя е 600лв., а ако децата са две сумата става 915лв. и се отпуска пропорционално спрямо дните, в които детето трябва да е вкъщи. Към този момент има около 70 такива случаи в страната. Изискването за тази помощ е 610лв. праг на доход на член от семейството”, добави зам.-министърът. Тя изясни, че  родителите на всички деца, които са в детска градина имат право на болничен.

Русинова заяви, че 25 хиляди деца вече използват и традиционната помощ за първи клас. От тази учебна година за първи път има и помощ за учениците от 8 клас, като тя се ползва от над 18 хиляди семейства.

Русинова заяви, че идеята за създаване на детски кътове на работните места е добра. „Опитваме се освен всичко планирано, да продължим и линията си в подкрепа на работещите родители. Когато и двамата работят различни професии в различно работно време, много удобно би било да има такива кътове. За тази идея сме отделили 15 млн. лева”, казва Русинова. И обобщи: “За нас беше много важно да се опитаме да обхванем абсолютно всички възможно хипотези свързани с родителите на карантинираните деца. Това разбира се е много трудно.”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай