Ето кои са победителите в конкурса “Български архитектурни награди 2024”

Проф. д-р арх. Иван Никифоров получи наградата на КАБ за цялостно творчество

Ето кои са победителите в конкурса “Български архитектурни награди 2024” | StandartNews.com

Реконструкцията на Централни хали в София и новият Фермерски пазар в Благоевград получиха големите награди в шестото издание на конкурса “Български архитектурни награди 2024“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Церемонията се проведе на 19 септември 2024 в РЦСИ „Топлоцентрала“. Конкурсът е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Министерството на културата (МК). Събитието се организира с финансовата подкрепа на МК. По традиция отличените проекти се номинират за участие в най-престижния конкурс на Европейския съюз за съвременна архитектура - “Мис ван дер Рое”.

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева обяви носителя на голямата награда в категория „Опазване на културно-историческото наследство“. Отличието получи проектът за реконструкция и преустройство на Централни хали в София. Негови автори са арх. Мария Попмаркова, арх. Ирена Белчева и арх. Андрей Ходкевич. Сградата е построена в периода 1909-1911 г. по проект на арх. Наум Торбов и е обявена за паметник на културата. Проектът цели да консервира и реставрира фасадата на старинното здание в автентичния й вид. Промените в интериора са вдъхновени от първоначалния проект на сградата и следват оригиналната й планова схема, като я адаптират към изискванията на съвременната търговска дейност.

Зам.-кметът по култура на Столична община Яна Генова връчи голямата награда в категория „Нови проекти“. Призът е за реконструкцията на Фермерския пазар в Благоевград, реализирана по проект на United Master Architects. Целта е трансформация на зоната в съвременно, атрактивно и многофункционално публично пространство, което разширява и развива пешеходната зона на града и се превръща в нов градски акцент и магнит.

В рамките на конкурса бяха връчени 7 специални отличия. 

Три от тях са в категория „Опазване на културно-историческото наследство“

Консервация, реставрация и социализация на тракийска гробница и култов комплекс „Оструша по проект на „Виртуално наследство“. Храмовият комплекс се намира в землището на с. Шипка, Община Казанлък и е открит през 1993г. от Георги Китов. Целта на проекта е да се изгради постоянно защитно и експозиционно покритие, което да създаде подходящи условия за опазване и експониране на археологическия комплекс.

Реставрация и социализация на Хераклея Синтика по проект на студио „Архика“. Античният град се намира в близост до Петрич, м."Рупите". При археологическите разкопки, ръководени от проф. Вагалински повече от десетилетие, са разкрити форума, жилищни и занаятчийски квартали, част от крепостната стена и акропола на града. Проектът е насочен към опазването на материалната, визуалната и функционалната автентичност на археологическия обект.

Hotel Bizzare по проект на Arhis Project. Той е разположен в охранителната зона на резерват „Одесос – Варна“ в близост до пристанището и жп гарата. В средата на ΧΙΧ век тук е било оживено търговско-складово средище с множество каменни складове. Проектът включва реставрация на каменната фасада, надстрояване и адаптация на сградата като хотел със заведение с цел социализация в среда от недвижимо културно наследство.

Четирите специални награди в категория „Нови проекти“ са:

Апартамент М, проектиран от „Ателие Инджова Ангелов“. Проектът е вдъхновен от средата, в която се намира – в сърцето на Родопите. Концепцията е базирана на намерението да се пренесе в съвременността атмосферата на традиционната родопска архитектура. Апартаментът е разположен на последния етаж на съвременна жилищна сграда.

Healing Island по проект на Think Forward представлява социализиране на занемарено зелено пространство на ул. „Оборище“ до паркинг „Гурко“ в Бургас. Проектиран като здравословно градско пространство, в което всеки елемент на средата е с лечебно предназначение, паркът подпомага създаването на здравословни навици чрез общуване с природата, ароматерапия, звукова и водна терапия, физиотерапия.

Hotel Hello Plovdiv по проект на Simple Architecture се намира на стратегическо място в града, в непосредствена близост до Международния панаир. Проектът представлява цялостно вътрешно и външно преустройство и на съществуващ хотел, познат като Hotel Nord. Целта е да се осъвременят обликът и брандингът на хотела, а сградата да намери своята концептуална връзка с контекста на града.

MIR office building по проект на арх. Петър Торньов е изградена в историческия център на София. Основният подход към сградата оформя своеобразна piazza, която е естествено продължение на уличното пространство към сградата и стига до вътрешен зелен двор - градина. Фасадите на сградата представляват монолитна решетка от видим бетон и мащабни прозорци с алуминиеви рамки.

По традиция в рамките на „Български архитектурни награди“ бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на проф. д-р арх. Иван Никифоров, който оставя ярки следи в изграждането на българските градове от втората половина на двадесети век до днес. Tвopчecĸият му път e cвъpзaн c изработването на много ycтpoйcтвeни плaнoвe, пpoeĸти зa гpaдcĸи цeнтpoвe, жилищни paйoни, ĸypopтни oбeĸти, cлoжни мнoгoфyнĸциoнaлни гpaдcĸи зoни, нacитeни c индивидyaлeн oблиĸ иcтopичecĸи, ĸyлтypни и тъpгoвcĸи cpeдищa.

Общо 34 проекта участваха в шестото издание на конкурса “Български архитектурни награди”. Те бяха разделени в две категории - 25 проекта за ново строителство и 9 за опазване на културно-историческо наследство. Това е най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който стимулира добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство. Отличителна черта на конкурса е безпристрастното международно жури от архитекти със забележителни сгради и постижения в портфолиото си. Тази година председател на журито бе Арне Емерсън - партньор в Morphosis с над 27 години опит в архитектурната сфера, автор на множество проекти в САЩ, Азия, Европа и Близкия изток. Проектите в категорията за опазване на наследството бяха оценявани от отделно жури под председателството на проф. д-р арх. Тодор Кръстев.

Събитието е организирано с подкрепата на Министерство на културата, Етем, Хидромат, Линкин, Баумит, Лауфен, GTT, Конфиндустрия България и Националната асоциация на строителните предприемачи.

Повече за правилата на конкурса, журито и участниците можете да откриете на официалната интернет страница https://baa.kab.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай