Ето как ще върнем руснаците на море у нас

Трябва да издаваме бързи електронни визи на границата, казва Полина Карастоянова

Ето как ще върнем руснаците на море у нас | StandartNews.com
  • Трябва да издаваме бързи електронни визи на границата, казва Полина Карастоянова

Формула как да си върнем руските туристи по Черноморието предложи в интервю за "Стандарт" Полина Карастоянова, учредител и Изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Настояваме за бързи електронни визи за туристи от Русия и Турция, както и за туристически представителства на България на основните пазари, заяви тя. Предложението й идва броени дни, след като стана ясно, че милиони руснаци вече стягат куфарите си за Турция.

Двата големи пазара за нас, съседни на България, са Руската Федерация и Република Турция. Има остра необходимост от енергични,  проактивни и много ясно фокусирани стъпки от страна на правителство и бизнес към тези пазари. Би било непростимо да имаме тази географска и естествена даденост като гранични, като съседни на тези две големи държави и в същото време, а да не сме способни да ги привлечем, категорична е Карастоянова. Според нея първата стъпка, която трябва да направим е свързана с промяна на процедурата за издаване на туристическите визи.

Националният борд по туризъм настоява да се преустанови архаичното издаване на печатни визи в паспорти, в различни центрове, консулства и т.н. Това да бъде заменено с модерно, дигитално издаване на електронни визи на самата граница, така че в максимална степен да покажем различно отношение, което изцяло отговаря на българския национален икономически интерес, заяви Полина Карастоянова. И допълни: "Убедени сме, че в това отношение ще имаме подкрепата на министър Марияна Николова, още повече заради сериозния ресурс, с който тя разполага и в качеството й на вицепремиер".

Какво още каза Полина Карастоянова за управлението на туризма, загубеното в дребнотемие време и трите най-важни фактора за развитие на сектора - четете ТУК:

Нужно ни е програмно управление на туризма

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай