Емил Димитров провери състоянието на язовир "Асеновец"

"Асеновец" е един от язовирите, които са с обем под 50 %

Емил Димитров провери състоянието на язовир "Асеновец" | StandartNews.com

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е проверил състоянието на язовир "Асеновец". Язовирът захранва град Сливен с питейна вода. В момента язовирът е с наличен полезен обем от 5,858 млн. куб. м, а за нуждите на града на ден се ползват около 18 хил. куб. м, съобщиха от ведомството.
 
По време на инспекцията вчера министър Димитров, директорите на Дирекция "Управление на водите" в МОСВ Илияна Тодорова и на "Басейнова дирекция - Източнобеломорски район" Цветелина Кънева са проследили и спазването на режимния график за използване на водите на язовир "Асеновец", определен от министъра за всички 52 комплексни и значими язовири за февруари. За осигуряване на водоснабдяването на града са включени алтернативни водоизточници от подземни води.

Във връзка с неблагоприятната метеорологична обстановка е възможно да се премине към по-ограничено водовземане от язовир "Асеновец", като осигуряването на питейна вода ще бъде основно от алтернативните водоизточници от подземни води.

 
"Асеновец" е един от язовирите, за които миналата седмица Висшият консултативен съвет по водите в МОСВ обяви на извънредно заседание, че са с обем под 50%. При проверката вчера нивото на язовира беше леко понижено – от 28,3% от общия обем преди седмица на 27,87% сега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай