Експерти с няколко тези за инцидента в "Граф Игнатиево"

Всичко става за части от секундата, каза още той

Експерти с няколко тези за инцидента в "Граф Игнатиево" | StandartNews.com

Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов разкри причината за инцидента в "Граф Игнатиево"

Доколкото ми е известно самолетът, разбил се в "Граф Игнатиево", е бил на 50 метра височина, много под допустимата долна граница (300 метра), според мен това ще излезе причината за инцидента. Много хора са снимали полета, тъй като е бил генерален опит. Една неволна малка грешка, при полет с близо 500 км/ч и изпълняване на лупинг, всичко става за части от секундата. Това каза в "Офанзива с Любо Огнянов"  Каракачанов.

"Самолетите трябва да се поддържат, модернизация на ВВС е извършвана за последно преди 5-6 години - докато аз бях министри. Летателната им годност трябва да се възстановява на всеки 2 години, да се премонтират двигатели и електроника. Ако последните 3 години никой не се е грижил за тях, са останали само 4 учебно-бойни самолети L-39 ZA, които летят от общо 12. Във времето, когато аз ремонтирах половината от машините, това струваше около 14 млн. лева. Армията и военните не могат да бъдат изтривалка за некадърните ни политици", коментира той. 

По думите му чрез натиск и лобиране в парламента, той е успявал да осигурява средства за ремонт на военната авиация. "Всичките ни самолети летяха по време на моето управление. Въпросът е да вършиш работа като министър, не само да ходиш на командировски в чужбина. Не са виновни войниците, десетилетия наред политиците смятаха, че армията е за паради или ненужна. Единият загинал - майор Димитров, има над 1800 часа във въздуха, а другият - старши лейтенант Дункин също е опитен, макар по-млад. И двамата бяха много добри пилоти, но много често самочувствието, че си много добър, води до фатални последици", смята Каракачанов.

Друга версия изрази бившият  военен пилот Николай Калев. 

"Причините за трагедията край "Граф Игнатиево"  могат да бъдат няколко, но към дадения момент нямаме пълна информация, за да се спрем на една от хипотезите. А първата хипотеза е отказ на авиационната техника. Самолетът Aero L-39 Albatros е много хубав самолет, чешко производство. Лети се на него вече много години, обучават се курсанти, бъдещи военни пилоти, летци. Самолетът е минал през капитално възстановителен ремонт. Аз предполагам, че преди полета на  той е бил изпробан в пълна степен, както двигателите, така и бордните системи". Това обясни в предаването „Офанзива с Любомир Огнянов” по NOVA News бившият  военен пилот Николай Калев.

По думите му би "трябвало да има резервен самолет, ако тази машина откаже". "Не смятам, че самолетът е отказал. Това означава да откаже двигателят, което ще доведе до пропадене, до срив на машината. а от гледна точка на наблюдателите - такъв момент няма", подчера Калев. 

Той отхвърли и хипотезата птица да е попаднала в двигателя на машината. "Според мен става дума за грешна техника на пилотиране от страна на двамата летци. За мене ми е много интересно, как е водена подготовката на пилотите в навечерието на този демонстративен ден", заяви бившият летец. 

И обясни, че "летателният труд е специфичен труд". "Пилотът може да е първокласен летец, но, когато трябва да изпълни едно такова сложно задание, той трябва да  тренира максимално. Казаха в публичното пространство, че те са се готвили няколко месеца. Да, но последните две-три седмици как са летели? Аз, ако съм техен командир, през последните две-три седмици, в зависимост от метеорологичната прогноза, бих ги товарил на седмица по три летателни смени със сложен пилотаж. Първо на средни височини и постепенно да снижавам височината", подчерта той по повод подготовката за полета. 

Калев обясни и защо двамата пилоти не са успели да катапултират преди сблъсъка. "Ако те са изпълнявали някакъв низходящ маньовър под 150-100 м, те са нямали просто полезен ход. И да се катапултират, на тях не би им достигнало времето, не би се разтворил парашута, а аз предполагам, че те са дърпали оста максимално, за да могат да излязат от пекира и да не се ударят в земята", подчерта бившият военен пилот. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай