Експерт: От черната кутия засега няма и следа

Роден експерт коментира трагичния инцидент с падналия МиГ29 в морето край Шабла

Експерт: От черната кутия засега няма и следа | StandartNews.com

Роден експерт коментира трагичния инцидент с падналия МиГ29 в морето край Шабла. Изследователският екип на проф. Любомир Димитров от кораба "Номад" работи близо 40 часа без прекъсване. Проф. Димитров показа как техниката за подводен оглед визуализира морското дъно и обектите на повърхността му, предаде Bgonair.

"Това е многолъчева сонарна система с навигация. Точността на навигацията също компенсира клатенето на кораба. Тя има 1024 лъча като ветрило, излъчва сигнал надолу към дъното и отразеният сигнал се приема", обясни по "България Он Еър" професорът.

През дните и нощите екипът е работил върху 70 цели, набелязани в периметъра на търсене. Не е открит обаче нито един обект, който да подскаже, че катастрофата се е случила точно в този район.

"Това са близо 51 кв. км. обследвани с резолюция на данните, така че да може да се открие обект с размери 50 см. Голям е района, 50 кв. километра.

Върнахме се поради лошо време, вълнението стана над 3 бала, данните станаха с лошо качество“, допълни още ръководителят на изследователския екип на кораба "Номад".

От черната кутия засега няма и следа. Размерите ѝ са малки, но шанс да бъде намерена има, защото е вградена в специална конструкция, заедно с двигателите на самолета.

"И ние за това се надявахме, че двигателите поне ще останат малко по-здрави и тях ще открием, и черната кутия", каза още проф. Димитров.

Друг проблем, е че кутията на военния изтребител МиГ-29, не излъчва сигнал. Така откриването ѝ ще е много по-трудно.

"Гражданската авиация и военните самолети, пригодени за полети над морски повърхности, черната им кутия има един маяк, който при съприкосновение с вода той се включа и свети, за съжаление тази функция тук не съществува“, подчерта професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай