Експерт остро атакува майчинските бонуси. Къде е капанът

Това било абсолютно популистки ход

Експерт остро атакува майчинските бонуси. Къде е капанът | StandartNews.com

Решението на депутатите да увеличат размера на парите за майчинство от 1 октомври от 380 лв. на 650 лв. е по-скоро популистки ход и в никакъв случай не стимулира родителите да отглеждат повече деца, смятат експертите, предава БНР. Нещо повече - с това решение се получава парадокс - в по-бедните региони жените ще получават повече за майчинство, отколкото за работа, казва Зорница Славова:

"Ако сравняваме със средните нетни заплати на жените, които са по-ниски от средната, в 10 области майчинството става по-високо от средната заплата, която получават жените нетно, а в 28-те области са над 90%. Това важи за много области като Видин, Благоевград, за тези, в които заплатите не са толкова високи, реално майчинството става по-високо, отколкото заплатата, която жените получават".

"Хората биха имали деца, ако се чувстват по-сигурни в целия период на отглеждането им. Не в първата или втората година. Т.е. трябва да говорим за реформи в здравеопазването, в образованието, в големите градове има проблем с местата в детските ясли. В малките пък има проблем с ниските заплати и с липсата на сигурна работа, така че е комплексен проблемът и той не минава в раздаването на калпак на пари".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай