Едно градче по морето се пука по шевовете. Рекордни туристи

30% увеличение, за първи път от десетилетие

Едно градче по морето се пука по шевовете. Рекордни туристи | StandartNews.com

Приморско отбелязва внушителен ръст на туристите това лято – цели 30%, което е първият подобен успех за последното десетилетие.

Морското градче се е превърнало в предпочитана дестинация за почивка и причините за този подем тепърва ще се анализират, както и ефектът му върху местната икономика.

Снимки на препълнените плажове бързо се разпространяват в социалните мрежи, а отзивите са километрични.

През обедните часове е истинско предизвикателство да намериш свободно място на плажа, а това естествено довежда до пълни барове и кафенета в района.

Хотелиерите също отчитат силен сезон и твърдят, че броят на нощувките вече надминава нивата от 2019 година – периодът преди пандемията.

Николай Николов от Туристическата камара на Приморско споделя: „От 10-ти юли до днес свободни места няма. А за септември – традиционно резервациите се правят в последния момент, тъй като хората предпочитат първо да видят прогнозата за времето.“

Въпреки увеличението на туристите, бизнесът все още не вижда значително повишение на приходите. Здравко Василев, представител на местния бизнес, коментира: „Нискокатегорийните заведения, като баничарници, не създават продукт с висока добавена стойност. Тези обекти не плащат данъци или осигуровки, което не е добре за бизнеса и икономиката на града.“

Хотелиерите и ресторантьорите настояват за облекчаване на административния натиск върху по-големите заведения и хотели, както и за по-активни усилия в обучението на кадри в туристическия сектор.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай