Два свята - излишен ли е единият?

Безос се върна от Космоса и раздаде 200 млн. на познати. Ще заживеем ли по-добре?

Два свята - излишен ли е единият? | StandartNews.com
  • Безос се върна от Космоса и раздаде 200 млн. на познати. Ще заживеем ли по-добре?

След пътуването си до ръба на Космоса, основателят на Amazon Джеф Безос се завърна на Земята с нова мисия - да направи света по-добър. И раздаде 200 милиона на двама добре познати му хора.

Не знам какво са му говорили горе малките зелени човечета, но светът няма да стане по-добър от неговия жест. Само дето той си е повярвал, че където пари за космически туризъм, там и 200 милиона за по-добър свят, направен по негов дизайн. След като един от бенефициентите на сумата е топготвач, вероятно може да се надяваме на по-добър свят, който включва една идея по-студено гаспачо и повече киноа в менюто. И никакъв глутен. Космически стандарт е това, трябва да се спазва.

След пътуването си с метрото до "Обеля" бай Иван също реши да направи света по-добър, затова се отби в кварталната кръчма и почерпи аверите поради факта, че вчера една социологическа агенция му се обади и надълго и нашироко му взема лични данни с обещанието да го прати в Космоса, което му беше детска мечта още от пионерче. Когато дойде време да плати в кръчмата, бай Иван установи, че картите му са източени до дъно и Космосът явно се отлага поне до момента, когато Слави ще изпрати там северномакедонец. Прибра се вкъщи и си пусна телевизията, за да види полета на Джеф Безос и да стигне до единственото логично заключение - че той му е прецакал картите.

Смирненски е казал нещо за това, без да лети в Космоса: "Два свята - единият е излишен". Но не е бил много прав - тези два свята в реалния живот така или иначе не се виждат, не се помирисват, нямат сетива един за други. Нямат представа един за друг и не си пречат, защото не знаят, че съществуват, освен ако не се видят някой път по телевизията.

Не че някой пречи на хората, направили прекалено много пари, да пътуват в Космоса и въобще където си искат. Тяхно право е да харчат парите си както намерят за добре. Но да лансират псевдоблаготворителни каузи, просто за да ни кажат: "Аз имам много пари, мога да ги дам за каквото искам и само аз имам правото да решавам по какъв начин светът ще стане по-добър и по-дизайнерски" - това вече си има друго име. За хора, които са над морала, над елементарното разбиране за съпричастност към съществени човешки проблеми. За хора, които са в Космоса, дори когато са тук, и можеха дори да си спестят това пътуване. За арогантен свят, в който понятието благотворителност включва китове и промени в климата, но не и живи хора. Последните не пасват на дизайна.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай