Два лева за азбуката на глухите

Азбуката на глухите се продава срещу 2 лева, в столични заведения и паркове.

Два лева за азбуката на глухите | StandartNews.com

Азбуката на глухите се продава срещу 2 лева, в столични заведения и паркове. Това установи проверка на „Монитор“. В един от централните паркове в града, глух човек остави, картонче с цена – 2.лв., на което е изписана азбуката нужна за общуване на хората с увреден слух.

В началото на месец октомври пък започва обучителен курс за „Жестови преводачи“, като в рамките на 8-9 месеца, желаещите да се включат ще усвоят около 3000 думи и техните жестове, които са разпределени в 26 теми свързани с ежедневния живот

Това съобщиха от Съюза на глухите в България. Учебните материали са осигурени.

Занятията ще се провеждат вечер – след работно време или събота и неделя, уточняват още от съюза. След приключване на този курс, от Съюза на глухонемите в България издават сертификат на успешно преминалите го.

В същото време премиерът Борисов, обяви нов Закон за българския жестов език, които бе одобрен от правителството.

За глухите и сляпо-глухите ученици в училищата пък ще се въведе специален учебен предмет "български жестов език", а в детските градини специално образователно направление по български жестов език. Висшите училища трябва да осигурят условия за подготовка на специалисти по българския жестов език.

Нуждата от жестови език стана ясна по време на пандемията от коронавирус, когато бе необходимо и хората с увреден слух да бъдат информирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай