Събота,

Държавните служители търпят трети месец без бонуси

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Работещите в държавната администрация ще получат през юни за трети пореден месец само основните си възнаграждения, които са разписани в трудовите им договори.

Всички останали допълнителни средства, които се преразпределят за тях, включително под формата на наричаното преди Допълнително материално стимулиране (ДМС), масово са орязани в министерствата и останалите държавни органи, съобщава „Монитор“.

Антикризисната мярка, която трябва да спести средства на хазната е наложена заради ситуацията с COVID-19 и намалелите приходи в Бюджет 2020. Тя бе анонсирана лично от премиера Бойко Борисов. Така след неговата заръка възнагражденията, които са получили чиновниците през април вече са били максимално свити.

Тъй като допълнителните бонуси се начисляват през тримесечие, в най-добрия случай държавните служители може да се подпишат под получаваните от тях до преди това пари най-рано през юли. Засега обаче не е ясно дали мярката няма да остане в сила и през втората половина на годината.

От 2012 г. в администрацията се прилага схема за периодично изплащане на допълнителни възнаграждения на служителите на базата на постигнати резултати.

По принцип разходите за това може да възлизат на максимум 30% от общите харчове за персонала, като самите добавки за постигнати резултати се дават на четири пъти в годината-през януари, за предходната година, както и през април, юли и октомври.

Освен т.нар. ДМС чиновниците получават всяка година и по около 200 лв. за представително облекло, както и веднъж на три години пари за очила.

След въвеждането на извънредното положение заради коронавируса през март, финансовият министър Владислав Горанов даде да се разбере, че евентуалното замразяване на ДМС-тата може подмине някои администрации, които в кризата не само не бивало да губят част от възнагражденията, а следвало дори да получат и поощрения.

С оглед на предвидените за заплати във ведомствата средства обаче, дори подминавайки при налагането на антикризисната мярка министерствата и други натоварени структури, които са на първа линия в борбата с коронавируса като МВР и МЗ, държавата би трябвало да спести само за едно тримесечие около 100 млн. лв.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички