Драганов: Всички трябва да пътуват свободно

Зелените ваксинационни сертификатите са лошо решение за туризма

Драганов: Всички трябва да пътуват свободно | StandartNews.com

„Зелените ваксинационни сертификатите са лошо решение за туризма, а доброто решение за туризма е всички да пътуват свободно на територията на Европа.“

Toва заяви председател на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов в сутрешния блок на БНТ.

По думите му хората, които желаят да пътуват, правят ПСР тест и пътуват. Това, което се случва с ПСР теста е, че намалява пътуванията, а причината е COVID-19. 

„Ние от туризма сме против всякакви такива мерки – с антигенни и ПСР тестове и политиците трябва да вземат необходимите решения за живота и здравето на хората, без да ги притесняват“, категоричен бе Драганов.

Той определи като гигантско мошеничество за цената на ПСР теста и ги сравни като по-скъпи от диамантите.

„България трябва да се стреми да попадне в зелената карта. Нашата страна е доста зелена дистанция по отношение на туристическите курорти“, подчерта Румен Драганов.

В студиото на БНТ присъства и адвокатът по медицинско право Мария Петрова, според която има неразбиране какво представляват тези зелен и сертификати, а те показват просто как е прекарано заболяването.

„Зелените сертификати са просто един унифициран документ и не са нещо, от което да черпят права“, обясни Петрова. Според нея всички мерки не идват въз основа на сертификатите, но бизнесите трябва да се съобразят с мерките, защото са необходими на този етап. Тя не смята, че поставянето на изисквания, които целят да опазят живота и здравето на хората, могат да спрат някого или да се третират като нещо негативно, ако са наложени разумно и пропорционално.

„В оставането на препоръчителна ваксина не може да бъде изискване някои да започне, да запази работата си или да бъде уволнен, само защото не се е ваксинирал“, каза адвокат Петрова. По думите й логиката на ограничителните мерки е да се спре разпространяването на заразата и да се запази здравната система в стабилно състояние, така че ако имаме нужда от медицинска помощ, да има кой да я поеме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай