ДПС даде летящ старт на дарителската кампания

Най-големата лична подкрепа бе от Делян Пеевски с 2 милиона лева

ДПС даде летящ старт на дарителската кампания | StandartNews.com

 

  • Най-голямата лична подкрепа е от Делян Пеевски  -  над 2 милиона лева за болници и лекари на първа линия
  • Депутати от ГЕРБ ударно внасят за болници по страната, бизнесмени и магистрати даряват ежедневно

Най-мощната дарителска кампания за здраве в борбата със смъртоносния коронавирус у нас стартира с внушителна сума, дадена от ДПС и постепенно набира скорост със заделени пари от правителство, партии, народни представители, магистрати, общински съветници, кметове, фирми, обществени организация и граждани.  
Летящият старт на кампанията бе даден с внушителни дарения от ДПС. И то не защото коварният вирус застигна един от членовете на партията - най-големия експерт по социална политика у нас, председателят на ресорната комисия в НС д-р Хасан Адемов. А защото заедността е основно кредо на ДПС, прокламирано още със създаването му от д-р Ахмед Доган.
101 000 лева дари ДПС по сметката на Здравното министерство. Най-голямата лична подкрепа за българските болници пък направи в рамките на седмица народният представител от ДПС Делян Пеевски като дари над 2 милиона лева за десетки лечебни заведения в страната.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски с ново дарение за лекарите в "Пирогов"
Призоваваме всички да бъдем солидарни, отговорни и да си останем вкъщи. Ще се справим заедно!, обяви в своя позиция движението. Призивът на ДПС е в унисон с едно от посланията на визионера в българската политика Доган: „Няма как да се преборим с бедността, ниския жизнен стандарт и отсъствието на готовност за взаимно доверие, ако в душите ни бушуват разрушителните енергии на разединението, противопоставянето и омразата!”. В последното си предновогодишното слово почетният председател на ДПС припомни "ефекта на пеперудата", а именно, че където и да се случи злото, то неминуемо ще обходи цялата планета.
ГЕРБ също ударно се включи в кампанията. Партията на Борисов дари 100 000 лв от партийната субсидия. Отделно 30 000 лева дадоха от заплатите си за здраве и членовете на правителството.
Даренията на народните представители тепърва започват публично да бъдат оповестявани.
Два апарата за пречистване на въздух бяха дарени на ръководството на УМБАЛ-Бургас. Те са закупени с лични средства от народните представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Галя Желязкова, Ася Пеева и д-р Стойно Стойнов.
Зам.-шефът на НС Емил Христов дари 100 PCR теста за диагностициране на коронавирус. Тестовете са за вирусологичната лаборатория в Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” – Стара Загора.
Народният представител от ГЕРБ Пламен Тачев инициира кампания „Да спасим живот заедно“ за защитни и дезинфекциозни средства за всички, които работят на първа линия срещу коронавируса в Плевен и събра 7000 лева, които предаде на местната лекарска организация.
Народната представителка от Нова Загора Галя Захариева заедно с кмета на града вадят лични пари, за да хранят 100 семейства в нужда.
Депутатката на ГЕРБ от Хасково Евгения Ангелова дари 120 предпазни шлема на МБАЛ – Хасково, които са произведени от българска фирма.
Колегите им от БСП събраха 30 000 лв. - по 379 лева от 79-имата червени депутати. Парите ще отидат за департамента по вирусология на БАН.
Двама червени депутати - Цветан Топчиев и Филип Попов, дариха допълнително и по 1000 лева всеки за болницата във Видин "Св. Петка".
На този фон, личната подкрепа на Делян Пеевски за българското здравеопазване, го прави не само най-голям дарител в парламента, но и в държавата. Той даде пари както за големите столични болници, така и за лечебните заведения в 18 града, като освен областни градове, суми получиха и болници в Гоце Делчев, Разлог и Ардино.
Еврoдeпутaтът Илхaн Кючук блaгoдaри нa Пeeвcки зa прeдocтaвeнитe мacки и чoвeшкoтo oтнoшeниe и публикувa cнимки кaк члeнoвe нa Млaдeжкoтo ДПC рaздaвaт мacки нa хората. "Ниe, Млaдeжкo ДПC ocъзнaвaмe, чe нaшaтa миcия в тeзи тeжки дни e изключитeлнo вaжнa. В тaзи биткa вcички cмe рaвни! Блaгoдaря нa нaрoдния прeдcтaвитeл oт ДПC Дeлян Пeeвcки зa прeдocтaвeнитe мacки и чoвeшкoтo oтнoшeниe. #Съпричастни и Човечни. Заедно!", написа във Фейсбук Кючук.
Областният лидер на ДПС и кмет на община Ардино инж. Изет Шабан с цялото ръководството на МБАЛ-Ардино също благодариха на Пеевски за направеното дарение.
До момента събраните средства по сметка на Министерство на здравеопазването далеч надхвърлят 3 милиона лева, като сумата набъбва всеки ден. В дарителската кампания се включиха големи български бизнесмени с лични дарения или направени от компаниите им. Кирил Домусчиев и брат му дариха както животоспасяващи лекарства от чужбина, така 250 000 лева чрез „Хювефарма“ необходимо оборудване, материали и тестове за болницата в Разград. Димитър Цоцорков спази завета на баща си и се включи с огромно дарение от фондацията „Лъчезар Цоцорков“. А1 направи едно от първите дарения и обяви, че заделя 1 % от плащанията през A1 Wallet за болниците. Огромно дарение от 900 000 лева направиха "Виваком" и "Юнайтед груп". СайтГраунд Хостинг даде 365 000 лева за оборудване за няколко столични болници. Филип Морис България преведе 320 000 лева. 300 000 задели и Българската банка за развитие. Толкова дари респиратори, маски и защитни облекла на най-натоварените болници в страната и „ВП Брандс Интернешънъл“ АД, компанията правоприемник на „Винпром Пещера“ АД.
200 000 лв. е дарението на Цоло Вутов през фирмата му "ЕЛАЦИТЕ МЕД". 200 000 лева преведе ОББ. 1000 теста за коронавируса дари Първа инвестиционна банка. 150 000 е дарената сума от Райфайзенбанк. Фирма „Ден и нощ“ даде 100 000 лева на болницата в Горна Оряховица.
Със 100 000 лева подкрепи кампанията  "Уникредит Булбанк". „Шише джам“ дари за Шумен също 100 000 лева, толкова даде като сума и Ръководството на въздушното движение. Софтуерната фирма Тинкин  дари 100 000 за столични болници. 70 000 отпусна за здраве петролната компания „Зара“.
Дарения предоставиха още „Престиж“ за болницата във Велико Търново, Борика за „Майчин дом“, компаниите "Джи Си Ар" ЕООД, Камен Печов, Металика АБ",  "Натурпродукт", „Аякс“ и „Бг Маркет“.
Лично дарение обеща да направи за болницата в Хасково Григор Димитров, а за болницата в Благоевград – Димитър Бербатов. Засрами ги обаче Абед Хасуун, който вече дари 100 000 лева на болницата в Асеновград. Бизнесменът, който е ливанец, но живее от 30 години в България, обяви, че е готов да дари още половин милион лева за закупуване на апаратура и медицински консумативи. 100 000 лева дари и Слави Трифонов.
Над 230 000 лв. достигнаха даренията за медици от магистратите само за седмица.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай