Доста по-ниска трябвало да е сградата „Златен век“

Но това е съгласно общия устройствен план на София от 2007 г.

Доста по-ниска трябвало да е сградата „Златен век“ | StandartNews.com

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова, там където сега се строи небостъргачът „Златен век“ е трябвало да има много по-ниска сграда. Но това е съгласно общия устройствен план на София от 2007 г., а разрешението за строителството е издадено през 1998 г. това съобщи Фандъкова пред бТВ.

На въпрос дали сградата „Златен век“ е законна Фандъкова отговори, че мнението ѝ, заедно с това на главния архитект на София Здравко Здравков, е че решението за строежа е изтекло в края на 2018 година. „Разбира се, след като има спорове, строителите и собствениците имат възможност да поискат обжалване, ако бъде издадена такава заповед“, заяви Фандъкова. „Това е нашата позиция, а иначе контролът върху законността на строителствата на обекти от тази категория е на ДНСК и те си имат също своя позиция и имат право да я защитават“, отбеляза столичният кмет.

„Не мога да кажа кой от нас е прав. Нашите юристи, нашите специалисти, главният архитект, зад мнението на когото стоят, смятат, че разрешението за строеж не е удължавано и то следва да е изтекло в края на 2018 година“, каза още тя.

За момента няма законово изискване гл. арх. Здравко Здравков да дава писмено становище за строежа на „Златен век“, обясни още Йорданка Фандъкова. „До този момент, доколкото разбрах, има заповед на ДНСК за спиране на строежа на сградата и мисля, че той е спрян“, посочи Фандъкова.

По повод изявлението на министър Петя Аврамова за спирането на строежа на сградата „Златен век“, в чието изказване фигурират два аргумента, че има нарушение по време на строителството и липсата на презаверено разрешение за строеж, Фандъкова коментира, че няма различния по този въпрос с нея. „Министър Аврамова направи това изявление след срещата при премиера Бойко Борисов. Аз поисках тази среща, за да може да координираме действията си, така че това е и нашето мнение“, посочи столичният кмет.

Фандъкова не пожела да коментира изтъкнатия мотив на ДНСК, като заяви, че не желае да говори от името на друга институция. „Аз няколко пъти ясно казах нашата позиция, нямаме различие с министър Аврамова, за това от тук нататък, ако има спорове те ще се решават в съда. Не мога да кажа съда какво ще реши и какво трябва да реши, аз казвам нашата позиция и нашето мнение“, отбеляза тя.

„Вчера разговарях с главния архитект на София Здравко Здравков и той ми цитира законите, към, момента няма законово изискване той да дава писмено становище. Ако трябва ще го даде, защото ние публично и няколкократно изразяваме това становище, но закона не изисква. Все пак то е страна. Институцията издава разрешението за строеж, той не продължава и не удължава това разрешение и за това контрола е от страна на ДНСК и мисля, че закона ясно казва това“, каза още тя. По думите й строежът не може да продължи, защото е спрян със заповед, макар и с друг текст в нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай