Дончев реже правата на необразованите

Иска промяна в конституцията и глоби за хората без основно образование

Дончев реже правата на необразованите | StandartNews.com

Ограничаване на права за хора, които нямат основно образование, предлага вицепремиерът Томислав Дончев. Аргументът му е, че образованието е безплатно.

В екипа ми имаше спор дали основното образование не е твърде ниска цел. Има аргументи задължително да е не само основното, но и средното образование, каза пред БНТ Дончев, разяснявайки идеята си основното образование да стане задължително. Ние говорим за по-конкурентна икономика, богатството се формира, ако произвеждаш по-скъпи неща. След десетилетия, човек, който не може да смята, няма да може да се реализира на пазара на труда, каза още вицепремиерът. Според него е необходима промяна в конституцията.

„Полагат се усилия върнатите в училище деца да продължат да се обучават. В масовия случай големият проблем са семействата, които не ги подкрепят. За тях това не е ценност, карат ги да работят”, каза още Дончев.

„Щом законодателството има норма, съвсем логично е да има санкция за неизпълнението. Аз не съм убеден, че само и единствено глобите биха решили въпроса”, категоричен бе вицепремиерът.

„Една голяма част от населението, включително и младите хора, са институционално неграмотни. Те не знаят коя институция какви отговорности има. Как може да си добър, критичен гражданин, да натискаш институциите, ако нямаш базисна гражданска грамотност”, попита риторично Дончев. Той съобщи още, че очаква предложения от министрите в кабинета за съкращения в администрацията.

„Ако колегите не са достатъчно амбициозни, запазвам правото да гоним по-амбициозни цели. 130 000 души в момента работят в държавната администрация”, обобщи Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай