Дъновистите посрещат Божествената нова година

Според Петър Дънов физическата нова година започва на 1 януари, Духовната - на 22 март, а Божествената - на 19 август

Дъновистите посрещат Божествената нова година | StandartNews.com

Големият събор на последователите на учителя Петър Дънов, членове на "Бялото братство", се провежда всяка година, по традиция, на рилското езеро "Бъбрека", което е петото от седемте рилски езера. Съборът се провежда на 19 август, когато по стар стил е Преображение Господне. Тогава става "събор на Слънцето с представители от всички планети", обяснявал на учениците си Петър Дънов.

"За 19 август - съборният ден - ще се приготвите като за Великден. Ще се измиете, ще се облечете с най-хубавите си дрехи - бяло палто и бяла шапка", учел той последователите си. Чисто облечени, те играят паневритмия - танцът, в който се съчетават ритъм, музика, движение и мисъл. Ангелите нямат петна по дрехите си, затова внимавайте да сте като тях, предупреждавал Петър Дънов, пише канал 3.

Всяка година членове на "Бялото братство" играят паневритмия на платото край езерото "Бъбрека", за да посрещнат Слънчевата нова година.

По традиция за посрещане на изгрева на слънцето се събират близо две хиляди души. Ритуалът включва движения, музика и стихове. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални инструменти също не са ограничени, но с предимство се използва цигулката. Според последователите целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог, Вселената. Играе се в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай