Днес е Денят на населението. Какво не знаем?

Въз основа на демографските данни в света, типичният човек е 28-годишен китаец

Днес е Денят на населението. Какво не знаем? | StandartNews.com

Днес отбелязваме Световния ден на населението. Той е обявен с решение на ООН по повод раждането на петмилиардния жител на планетата на 11 юли 1987 г. и се чества официално от 1989 година.

Целта е да се насочи общественото внимание към проблемите, свързани с населението, бедността, раждаемостта, семейното планиране, човешките права.

Всяка година Световният ден на населението протича под различно мото. Темата на 2020 година се основава на защита на здравето и правата на жените и момичетата по света, особено по време на пандемията COVID-19. Неотдавнашно проучване на Фонда за населението на ООН (UNFPA) подчерта, че ако блокирането продължи 6 месеца и има сериозни нарушения на здравните услуги, тогава 47 милиона жени в страни с нисък и среден доход може да нямат достъп до съвременни контрацептиви. Това от своя страна би довело до 7 милиона нежелани бременности. Отделно от това може да се наблюдава увеличаване на домашното насилие и детските бракове.

Към 10 юли 2020 г. населението на света се изчислява на 7,797 милиарда души и при продължаващата пандемия COVID-19 се очаква броят им да се увеличи поради непланирана бременност.

Азия е най-населеният континент, като Китай и Индия заедно представляват около 36% от населението на света.

Въз основа на демографските данни в света, типичният човек е 28-годишен китаец.

Най-често срещаното име в света е Мохамед.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай