Днес е Европейски ден за борба с трафика на хора

387 българи са станали жертви на трафик за първите 9 месеца на тази година

Днес е Европейски ден за борба с трафика на хора | StandartNews.com

387 българи са станали жертви на трафик за първите 9 месеца на тази година. Данните бяха оповестени на пресконференция по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора. 258 от нашите сънародници са трафикирани с цел проституция, 56 с цел принудителен труд и 51 са бременни жени с цел продажба на новородено.

Според последния доклад на Европейската комисия над 20 500 граждани на Европейския съюз са станали жертва на трафик за периода 2015-2016 г., посочи зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Отбелязва се спад при непълнолетните пострадали, те са 32 според съдебната статистика. Продължава да бъде висок процентът на пострадалите от трафик жени - 85 процента. От Агенцията за закрила на детето информираха, че за 2018 г. са регистрирани 23 деца, станали жертва на трафик.

Част от методите за привличане към трафик с цел сексуална експлоатация са чрез насилие и заплахи, както и емоционално сближаване, което прераства в принуждаване. Друг метод е предлагането на по-добри условия за работа в чужбина. Интернет също е основен начин трафикантите да се свързват със своите жертви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай