Дете изобрети дама-кон в шаха

Синът на Корнелия Нинова продължава да обучава българчета, докато е в САЩ

Дете изобрети дама-кон в шаха | StandartNews.com
  • Бивш шеф на БАН купи рисунка на ученичка
  • Синът на Корнелия Нинова продължава да обучава българчета, докато е в САЩ

Може ли в шаха да има ново изобретение - комбинация между дама и кон? И как това може да изглежда на шахматната дъска? Походът на дамата, която се движи и с ходовете на коня, е решение на момиче, което участва в Ученическия институт по математика и информатика, разказа ръководителят му акад. Петър Кендеров. Девойката представила уникална шахматна дъска с повече полета, където да се вмести допълнителна фигура. Както и уникална разработка по информатика, как дамата-кон би повлияла на играта и би разместила представите за нея.
Български ученици показаха уникални изобретения в четвъртък и петък, когато младежката им академия към БАН за пореден път демонстрира, че децата понякога могат повече от възрастните. Те представиха разработки и в науката, и в изобразителното изкуство. Общо 50 ученици от цялата страна участваха в научната сесия на Ученическия институт на БАН (УчИ-БАН), която се провежда за шести път.
Сред разработките са интернет приложение за здравословно хранене, както и устройство, което заменя функциите на болногледача и

симулатор на сграда в случай на авария

Тук присъства и приложна програма, създадена специално за събитието „Пловдив - културна столица на Европа през 2019 година”. По повод 500-годишнината от смъртта на великия изобретател Леонардо Да Винчи ученици са създали чрез 3D модел едно „старовремско селце от бъдещето”.
За първи път дете е създало фигура на робот, който имитира движения на животни, разказва още акад. Кендеров. Един от другите ученици, чийто баща се занимава със зоомузея, е направил специална програма за разпознаване на физиономиите на животните и за това как се чувстват те. Ученикът е направил изследване може ли по лицето на животното да прецениш дали то е болно, щастливо, нещастно. "Радвам се, че колегата ни е предал на детето си интереса към науката", споделя Кендеров. Той разказва също, че

синът на Корнелия Нинова

Рафаел Рафаилов, който в момента вече е специализант в Щатите, продължава да бъде ментор на учениците в института. Неотдавна той станал ръководител на един от учениците, който направил разработка, свързан с финансовите борси.
Ученическият институт се създава преди няколко години, но тогава е свързан само с математика. От няколко години той вече обхваща и хуманитарната област. А интересното е, че децата, които се занимават предимно в хуманитарните сфери, идват главно от математически гимназии. Така става с ученици, които решили да изследват "езика на баба". Една ученичка вече две поредни години проучва забравен език, който бабата или прабабата използват, споделя Кендеров.
Момичето участвало в две поредни сесии на института.
Един от състезателите е бил и Румен Данговски -

син на Цецка Цачева

И двамата математици - синове на опонентките от двете политически сили в момента учат в Щатите, но помагат на прохождащите в математиката тийнейджъри. И двамата са проходили точно в този ученически институт и са участвали в една от най-престижните школи в Масачузетс, където всяка година България изпраща свои представители.
От година обаче институтът предлага и варианти, при които могат да се правят презентации не само за точни науки, но и за изкуство или хуманитаристика.
Любопитно е още, че много ученици от училището по приложни изкуства "Свети Лука" са дали свои картини и някои от тях дори са откупени на търг. Бившият шеф на БАН акад. Иван Юхновски си купил картина, нарисувана от ученичка, на стойността, на която би я продал и млад художник. Според Кендеров от основаването на института той създава допълнителна увереност на младите учени, които тепърва ще решават в какви професионални насоки да се развиват. Един от младежите, участвали в института, вече е успял да намери инвеститори за свое изобретение, при това за доста висока сума.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай