Денят на Св. Киприян. Молитвата срещу магии

От жрец на магьосниците до светец

Денят на Св. Киприян. Молитвата срещу магии | StandartNews.com

Днес е денят на Св. Киприян, но не само на българския духовник, но и на Св. свещеномъченик Киприян, който бил езичник, родом от Антиохия през трети век. Като дете бил даден да служи на езическите богове. Изучавал магия и лечителско изкуство на планината Олимп, а също и във Вавилон. Овладял мъдростта на езическата философия и станал вещ в магьосничество. Умеел да призовава зли духове, видял княза на мрака, беседвал с него и получил от него като подарък полк от демони за служители. Киприян бил почетен от езичниците като главен жрец, който ги учел на магическо изкуство.

Запознал се обаче с една прекрасна девица Юстина, която била кръстена и прекарвала дните си в пост и молитва. Пожелал я за жена. Тя обаче му отказала. Тогава разярен Киприян изпратил мор и чума на семейството й и в град, в който живеела, но бил победен от силата на нейните молитви.

Почувствал чрез нея силата на кръстното знамение и призовал името на Христос, за да ги предпази от нападение на врагове и демони. В дълбоко покаяние Киприян помолил един епископ да изгори всичките му магьоснически книги.

На следващия ден се обърнал към лоното на църквата с молба да получи свето кръщение. Станал честен и праведен, и с велика сила и пламенна вяра в Христа се постарал да изкупи всичките си грехове. Скоро бил ръкоположен за епископ. Света Юстина се оттеглила в манастир.

Узнавайки за чудотворното преобразуване Киприян от жрец на магьосничеството в светец и до днес християните често прибягват до Киприяновите молитви, за да се молят срещу магии и нечистите духове.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай