Дарители и душмани в деня на Св. Георги

Нито Прокопиев, нито Панов могат да открият себе си в митологията на светеца-храбрец

Дарители и душмани в деня на Св. Георги | StandartNews.com
  • Нито Прокопиев, нито Панов могат да открият себе си в митологията на светеца-храбрец

Денят на Св. Георги ни връща към въпроса какво означава храброст по български. И кои са душманите й.

Смелост в днешно време е да сториш нещо, което спасява живот. Да дариш надежда за оцеляване. В страшните дни на пандемията този празник е за медиците, които рискуват здравето си. За полицаите, които пазят от агресията. За доброволците, които хранят бедните. За дарителите, които подаряват живот.

Празникът е и за всички онези, които надвиват страховете и се борят всеки ден за бъдещето си. Със или без помощта на държавата. 

Грантаджиите днес не празнуват. Не защото са веган. Или защото не са ходили в казармата. А поради факта, че обичат на тях да им даряват. Независимо дали става въпрос за безвъзмездни пари от фондации или за щедри подаръци от властта. Дори да са умни и красиви, не са нито смели, нито сърцати.

По тъмни доби се крият в горите, за да мислят как да отстранят неудобните. Вместо мечове използват маши – като се започне от политическите речи на шефа на ВКС Панов и се стигне до злощастната старозагорска журналистка, натоварена от Прокопиев с задачата да ръси вируса на съмнението върху дарителските акции на Пеевски. 

Пандемията ги принуди да смъкнат красивите си маски. Настоящият съдия №1 ще остане в историята като човека, който разреши снимането на най-унизителния за съдебната власт чалга клип в Съдебната палата. А провъзгласилия се за радетел на свободното слово Иво Прокопиев ще се запомни с най-калната кампания срещу дарителите, успели да съберат над 30 милиона лева в борбата срещу Ковид – 19.

Хубаво нещо са празниците на смелостта. Митологията на светците - храбреци ясно разграничава смелчаците от страхливците. И добрите от лошите.

В легендата за свети Георги нито Прокопиев, нито Панов могат да открият частица от себе си. Други качества се искат, за да събереш смелост и да се изправиш срещу ламята. И друга вяра, която извира от горещото сърце, а не от пресметливия ум. А в храма й се влиза не за да вземеш, а за да дадеш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай