Даренията на Пеевски минаха 5 млн.

Умни и красиви търсят сметка на парите му, хората му благодарят с доверие

Даренията на Пеевски минаха 5 млн. | StandartNews.com
  • Умни и красиви търсят сметка на парите му, хората му благодарят с доверие

Над 5 милиона лева стигна личната подкрепа на народния представител от ДПС Делян Пеевски за болниците и медиците на първа линия в битката със смъртоносния коронавирус у нас.  Нещо повече – помощта на най-големия дарител за здраве у нас надхвърли границите на България.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски с ново дарение за Северна Македония

Второ дарение за Северна Македония направи Делян Пеевски.  Неговата компания “Интръст” ЕАД предостави над 120 хиляди лева за медицински консумативи, предпазни облекла и очила в помощ на съседите. Други 59 хиляди лева са дарени за закупуването на над 700 предпазни облекла за българските медици. В края на миналия месец Пеевски предостави предпазни облекла и консумативи на стойност 122 хиляди лева за медиците в Северна Македония.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски дари респиратори и 63 000 лв. за Видин

184 000 лв. осигури „Интръст“ ЕАД за три болници в страната тази седмица - спешният център „Пирогов“ и лечебниците във Видин и Кюстендил.

Видин е едно от големите огнища на СOVID-19. Там проблемът е особено сериозен, тъй като вирусът повали над 30 медици и лечението на хората е затруднено. Затова в момента се набират доброволци от болниците в страната, които да бъдат насочени към видинската лечебница, за да спасяват пациентите там.

ВИЖ ОЩЕ: Защитни облекла от Пеевски за болница в Кюстендил

За да подпомогне болницата във Видин, Делян Пеевски й осигури 141 000 лева. 88 000 лв от тях са за медицинска апаратура и тестове, другите 53 000 лева са лична финансова помощ за заболелите медици, както и за персонала на първа линия.

Поредното дарение на Пеевски за "Пирогов" пък е в размер на 34 000 лв. и е личната помощ на депутата за 34 заразени с СOVID-19 медици там. До момента той предостави на спешната болница над половин милион лева за лекарите на първа линия, за нова апаратура и за предпазни средства.

Дарение от народния представител от ДПС получи и болницата в Кюстендил. То е в размер на 9000 лева. За медиците в Кюстендил са осигурени 30 защитни облекла от най-висок клас, очила, маски, шлемове и 5000 лева в помощ. Поредното дарение за хората на първа линия срещу заразата бе предоставено от кмета на община Белица Радослав Ревански, който е координатор на даренията на Делян Пеевски, зам.-председателя на ПГ на ДПС Халил Летифов и областния координатор на ДПС Емил Венев.

„Г-н Пеевски ни изпрати, за да дарим от негово име предпазните средства за медиците от първа линия и заболелите. Организацията е направена преди дни, но поради многобройните дарения фабриките не смогват да произвеждат, но днес сме тук и се надяваме тези предпазни средства да помогнат и да няма повече заразени медици и граждани”, каза Радослав Ревански, цитиран от ПиринПресс.

„Дарението идва навреме и на място, защото Кюстендил е едно от огнищата на заразата“, благодари за помощта директорът на болницата д-р Величков. Благодарност за благородния жест от името на всички жители на Кюстендил изрази и зам.-кметът на общината Светослав Василев.

Второ дарение в рамките на няколко дни получи от Делян Пеевски Българската академия на науките. След като подпомогна учените с 50 000 в борбата им с коронавируса, депутатът осигури още 44 хил. лв. за лекарство срещу COVID-19. С изследванията над молекула, която да унищожава вируса, но и да не е токсична за хората, са се заели вирусолозите от Департамента по вирусология към Института по микробиология на БАН. наскоро те откриха ензим, който спира  размножаването на вирусите, които имат едноверижен (+) РНК-ов геном, каквито са и коронавирусите.

Второ дарение получи и столичната "Софиямед". "Интръст" й предостави безвъзмездно 1600 PCR теста за 64 000 лева. Това не е първият жест на народния представител от ДПС към клиниката. Преди няколко седмици Пеевски осигури за "Софиямед" други 112 000 лева също за покупка на тестове, както и за безплатните проби за коронавирус на служителите на "Спешна помощ", които да се извършат там, благодарение на дарението.

Дарителската акция на Делян Пеевски продължи с помощ за още две болници в страната - в Тутракан и в Свищов. Клиниката в Тутракан получи 20 предпазни гащеризона, 100 дихателни маски от най-висок клас, 60 шлема, 100 бързи теста и очила на обща стойност 5000 лева. Освен това Пеевски дари на болницата и 5000 лева. С тях ще бъде купен биохимичен анализатор, който е нужен за наблюдение на пациенти със среднотежко и тежко състояние, съобщи управителят на МБАЛ - Тутракан д-р Богомил Бойчев. И заяви: "Дарението на г-н Делян Пеевски е изключително ценно за нас и идва в момент, когато болницата прави много разходи за снабдяване със защитни облекла. Благодарим и на другите ни дарители – няколко местни бизнесмени, които ни помогнаха в този момент.“.

МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов, която обслужва повече от 20 000 жители на крайдунавския град и съседните селища, също получи 5 000 лв., както и 20 предпазни облекла от най-висок клас, 20 очила и по 50 предпазни маски и шлемове за лекарите. Към днешна дата в Свищов няма регистрирани пациенти с коронавирус, но епидемията едва ли ще подмине и това лечебно заведение. Затова в клиниката вече се подготвят за тази ситуация.

Огромно дарение от 300 000 лв. получи и Българският червен кръст (БЧК). То също е от „Интръст“ ЕАД с едноличен собственик Делян Пеевски. По волята на дарителя средствата ще бъдат използвани за подпомагане на социално слаби граждани и на хора, изпаднали в крайна нужда, вследствие на извънредното положение, породено от епидемията от коронавирус.

Чест прави на господин Пеевски. Изкарваха го най-черния ангел, а се оказа най-големият дарител, коментира през седмицата председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов. И попита: "И на това ли да го оплюем и да не му благодарим?!". При цялата тая беднотия ние ще минем всички граници на омразата, ако сега не му благодарим, категоричен бе Рашидов. С право. Защото у нас наистина има хора, които в името на омразата минаха всички граници. Цяла седмица умните и красивите се терзаят от къде са парите на Делян Пеевски и защо ги дарява. В безсилието си да хейтва всичко, свързано с името му, медийната машина на (раз)градската десница стигна дотам да пита защо даренията са от фирма "Интръст", а не от личната сметка на Пеевски, при положение, че компанията е 100 процента негова собственост и това е публично известен факт. Нещо повече - Делян Пеевски е най-проверяваният човек в държавата и нито един контролен орган не е открил и най-малко нарушение в дейностите му. Преди време със същото настървение жълтопаветниците питаха "Къде е Пеевски", докато депутатът ковеше икономически закони в пленарна зала.

Истината е, че времето на клеймата свърши. Страшната епидемия от коронавирус изостри сетивата на хората, направи ги много по прецизни в оценките им. И резултатът е виден. Делян Пеевски влезе в топ 10 на хората с най-голямо доверие у нас. А хулителите му се бият за дъното на класацията с Корнелия Нинова и Лозан Панов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай